„Принуждаването на журналист да подписва предупредителен протокол и проверката дали разполага със снимки, които е заснел на публично място, показва неразбиране на Закона за защита на личните данни от страна на властите“.

Това се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ). Тя е по повод случилото се на 7 февруари 2023 г. в подлеза на бул. “Тодор Каблешков” в София, където патрул на 4-то РПУ е съставил протокол на журналистката от „Дойче Веле“ Емилия Милчева, докато тя е правила репортаж за подписка, събирана от активисти на партия “Възраждане”.

„Подлезът е публично място, а подписката за референдум е събитие от обществен интерес, за което се приема, че участниците по подразбиране дават съгласието си да бъдат обект на медийно отразяване. Случаите, в които органите на реда възпрепятстват журналистите да си вършат работата, са грубо превишаване на правата от страна на полицията и нарушение на конституционно гарантираната свобода на печата“, се казва в позицията на АЕЖ.

От Асоциацията са се обърнали с въпроси към МВР, като от СДВР са им отговорили устно, че са получили сигнал, че журналистката снима списъци с лични данни и са изпратили патрул, който ѝ  е съставил протокол да не нарушава обществения ред.  От полицията са добавили, че протокол е съставен и на подателя на сигнала – да не влиза в саморазправа. Не е получен отговор дали и на какво основание е бил проверяван телефонът на Емилия Милчева.

„Честа практика на МВР е в конфликтни ситуации да предупреждава и двете страни и по този начин да си “измива ръцете” за последствия, които биха могли да възникнат. В случая обаче Емилия Милчева не е извършила никакво нарушение – задължение на оператора на лични данни е да опази поверените му лични данни, а ако такива са попаднали случайно в снимки на репортерката, тя би могла да ги заличи, преди да публикува изображенията. Неоснователна форма на цензура от орган на власт е да се принуждава репортер да заличава снимки“, се казва още в позицията на АЕЖ.

Подчертава се и, че инцидентът е използван от партия “Възраждане” за атака срещу журналистката и медията, в която работи. Това е рецидив за тази партия, която и друг път е нападала журналисти. Вчера партията публикува нападки и срещу сайта B.I.R.D. заради разкритията му, че лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов е плащал по-големи вноски по ипотеката на къщата си, като твърди, че парите са от заплатата му, но сумите са по-високи от тези, които е получавал като депутат през 2022 г.

„Нещо повече, самата партия има история на злоупотреба с лични данни. Заради това, че публикува на сайта си личните данни на стотици хора, партията спечели антинаградата „Голям брат” на „Програма достъп до информация” и „Интернет общество – България”, се казва още в позицията.

Накрая от АЕЖ призовават за пореден път българските институции да гарантират свободното упражняване на журналистическата професия, а гилдията – към повече солидарност в случаите на тормоз над журналисти, присъщ  на най-мрачните антидемократични идеологии.