Няма да подкрепим мирен договор, който не уважава териториалната цялост на Украйна.

Това обяви американският държавен секретар Антъни Блинкън в интервю за Ен Пи Ар.

"Ако ратифицираме изземването на земя от друга държава и кажем: "Това е окей, можете да влезете, да я вземете насила и да я задържите", това ще отвори "кутията на Пандора" по целия свят за агресорите, които ще кажат: "Ами, ще направим същото и ще ни се размине", добави Блинкън.

Западните лидери и официални лица многократно са предупреждавали, че ако Русия победи в Украйна, това може да вдъхнови други световни лидери с империалистически амбиции да действат срещу тях.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в понеделник, че Русия вече е започнала дългоочаквана нова офанзива, като предупреди, че Путин е готов да понесе големи жертви, за да изтощи украинските сили.

Според Блинкън има много малък шанс Киев и Москва да подпишат мирен договор, докато руският президент Владимир Путин се държи, сякаш Украйна не е истинска страна.

"Владимир Путин трябва да се откаже от идеята, че Украйна е негова собствена страна, че трябва да бъде изтрита от картата и присъединена към Русия. Той вече се провали в това", каза Блинкън.

През септември Путин незаконно анексира четири украински територии. Това решение на руския лидер прави възможността за преговори за прекратяване на боевете изключително малко вероятна. Сега Москва твърди, че тези региони са част от Русия, докато украинското правителство е категорично, че няма да се съгласи на никакво мирно споразумение, изискващо от него да отстъпи територия на Русия.

"Виждаме какво представлява Русия сега, какво прави президентът Путин сега - изпраща хиляди и хиляди войници, понасяйки големи загуби, но оказвайки натиск върху украинците. И това, което липсва на Русия - качеството, те се опитват да компенсират с количество", каза Столтенберг.