"Съединените щати са проверили внимателно цялата информация за лицата, санкционирани по глобалния закон "Магнитски" и са убедени в нея."

"Категорично мога да заявя, че не сме подведени от никого".

Това заяви за предаването на Нова тв "На фокус" Джеймс О'Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ.

"Проучванията си правим сами. Разполагаме с много източници на информация и сме сигурни в заключенията си. Има и процедури.", подчерта О'Брайън.

И допълни:

"Ако лицата пожелаят да се насрочи дата, за да бъдат изслушани, могат да се договорят за такава, а не да се водят дебати в медии. Приканвам ги да дойдат и дискусията да се води по официалните канали."

Думите му са по повод политическите коментари от страна на ГЕРБ, в т.ч. от членът на партията и дългогодишен министър на финансите Владислав Горанов, че Щатите са били подведени от български "доброжелатели", за да го включат във втория списък "Магнитски". Горанов отрече каквато и да е било вина и посочи, че имало фактологически неточности в мотивите за санкциите на САЩ.

"Аз действително смятам че нашите партньори са подведени." "Аз знам моята истина и тя не е в полза на твърденията, използани от някои доброжелатели, към американската страна." "Аз разпознавам влиянието на българи в този процес, които са се възползвали от доверието на нашите партньори" - на няколко пъти заяви Горанов в единствената си мейдийна изява след обявяване на името му - по бТВ.

От ГЕРБ пък, в т.ч. лидерът Бойко Борисов избягват отговора на въпроса вярват или не в американските заключения. Но побързаха да се разграничат от Горанов, който втора година не е в депутатските листи на избори.

Останалите санкционирани във втората "порция" нямат претенции, че САЩ са подведени, само отричат вина. А някои, като лидерът на русофилите Николай Малинов, дори се гордее, че е в списъка "Магнитски" и първата му реакция бе, че отива да почерпи приятелите си.