Китайският лидер Си цзинпин се готви да посети Москва за среща на върха с президента на Русия през следващите месеци, според хора, запознати с плана, докато Владимир Путин води война в Украйна и се представя като знаменосец срещу водения от САЩ глобален ред, пише днес в. "Уолстрийт джърнъл" .

Пекин казва, че иска да играе по-активна роля, насочена към прекратяване на конфликта, а хората, запознати с плановете за пътуване на Си, казаха, че срещата с Путин ще бъде част от натиска за многостранни мирни преговори и ще позволи на Китай да повтори призивите си да не се използват ядрени оръжия.

Западните столици изразиха скептицизъм относно дипломатическата инициатива на Китай, чиито общи очертания бяха прегледани за първи път миналата седмица от първия дипломат на страната Ван И на Мюнхенската конференция по сигурността.

Уговорките за посещението са на ранен етап и времето не е финализирано, са казали източниците пред "Уолстрийт джърнъл". Си може да посети Путин през април или в началото на май, казаха те, когато Русия празнува победата над Германия във Втората световна война, събитие, което Кремъл използва миналата година, за да оприличи избраните лидери на Украйна на нацисти.

Ван беше в Москва във вторник, за да обсъди отношенията между Китай и Русия и „международни и регионални горещи въпроси от общ интерес“, съобщи китайското външно министерство.

По-рано, в Германия, Ван каза, че Китай ще излезе с позиция за Украйна тази седмица, насрочена за първата годишнина от руското нахлуване.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, говорейки в централата на НАТО във вторник, каза, че се е срещнал с Ван и е чул ключови елементи от плана на Китай. Той каза, че Киев чака пълния текст, преди да направи заключения, но каза, че принципът на териториалната цялост трябва да бъде крайъгълен камък.

„Защото, ако някоя страна помогне на Русия да унищожи териториалната цялост на Украйна, тогава принципът е подкопан и посланието е ясно: всеки друг може да направи това във всяка друга конкретна ситуация на картата на света“, каза той.

Си и Путин се срещнаха седмици преди войната на Зимните олимпийски игри в Пекин, като публикуваха съвместно изявление, оспорващо водения от САЩ световен ред и декларирайки приятелство „без ограничения“.

Оттогава Пекин дава дипломатическа подкрепа на Москва и икономическа помощ на фона на западните санкции. Китай купува руски нефт и газ и продава микрочипове и други високотехнологични стоки, които могат да имат военна употреба.