Настоящият президент Георге Иванов няма да получи гласовете на албанците във втория кръг на изборите, с което се увеличават шансовете на кандидата на опозицията Стево Пендаровски, предаде Радио свободна Европа в програмата за Македония. Според албански интелектуалци обаче политическата игра се води в тесни кръгове. Политическия анализатор Арсим Зеколи заяви, че ДСИ има за цел да делегитимира евентуалният победител на изборите поради факта, че не са предложили свой кандидат за президент.
„Албанците не са в настроение да гласуват за Георге Иванов”, смята Зеколи. 

Демократическата партия на албанците (ДПА) няма да позволи гласовете на албанците да бъдат плен на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) и ВМРО-ДПМНЕ на предстоящите президентски избори. Това е заявил координаторът на парламентарната група на ДПА Имер Алиу, предаде 24 вести. Според Алиу албанците и международният фактор знаят кой е авторът на предсрочните парламентарни избори. ю

Македонското електронно издание МКД цитира съобщение на ДПА, в което се посочва, че е пропаднал призивът на ДСИ за бойкот на президентските избори от страна на албанците. 
„Ияз Халими събра 10 000 подписа и ще се кандидатира за президент. Това е единственият кандидат на албанците за изборите за президент”, заявили от ДПА. 

Кандидатът на ДПА е събрал необходимите 10 000 подписа за да се кандидатира за президент. 

Македонците масово подкрепят кандидатурата на настоящия президент Георге Иванов за втори мандат, пише ”Вечер”. След като в събота за по-малко от два часа над 20 000 граждани се подписаха на кандидатурата на Иванов, само за няколко часа бяха събрани 63 253 подписи. Въпреки че Иванов като кандидат на ВМРО-ДПМНЕ нямаше необходимост да събира подписи и можеше да се кандидатира с подкрепата на 30 депутата, все пак той реши да поиска подкрепата на гражданите, посочва изданието.