Президентът Володимир Зеленски каза днес, че желае среща с Китай, който се очаква тази седмица да обяви мирен план за Украйна. По думите му Киев вече е предал този сигнал в Пекин на ниво дипломати.

„Би било желателно Украйна да се срещне с Китай... Ние, на ниво дипломати, предадохме този сигнал на Китай. Бихме искали да се срещнем с Китай. Това е в интерес на Украйна“, каза Зеленски по време на брифинг с посетилия го днес испанския премиер Педро Санчес.

Зеленски отбеляза, че все още не е видял китайския план за прекратяване на войната, но смята самата му поява за положителен факт.

„Не съм виждал документа, има някои елементи. Твърде рано е да се диагностицира този документ. Като цяло фактът, че Китай започна да говори за Украйна, е много добър“, каза президентът.

Китай се въздържа да критикува пълномащабната война на Русия срещу Украйна и твърди, че заема „обективна и справедлива позиция“.

Мирният план съдържа точки, предложени от Киев, но и такива, продиктувани дружеските отношения между Пекин и Москва, съобщи днес сайтът НВ, позовавайки се на украинско официално лице, пожелало анонимност.

В официалния документ с позицията на Пекин има няколко пункта формулирани по-рано от президента на Украйна Володимир Зеленски в негов план от 10 точки за прекратяване на войната, пише украинският новинарски сайт, пояснявайки, че източникът му е "високопоставен източник в украинското правителство", позовало се на данни от разузнаването и на дипломатически канали. Той не е уточнил колко и кои от предложенията на Зеленски са в китайския план.

Зеленски представи своите десет точки във видеообръщение към среща на върха на Г-20 на о. Бали, Индонезия, миналия ноември. Те включваха възстановяване на териториалната цялост на Украйна, извеждане на руските войски, освобождаване на всички пленници, трибунал за виновни за агресията и гарантиране на безопасността за Украйна.

Като се имат предвид тесните връзки на Пекин с Москва, част от китайския документ може да не се хареса на Украйна, е казал източникът на НВ. Въпреки че Китай последователно отстоява позицията за пълния суверенитет на Украйна, ръководството на страната едва ли би предложило на Русия да изведе напълно войските си от Украйна според границите след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., коментира изданието. Освен това китайският план може да съдържа и призив за прекратяване на западната военна помощ за Киев.

Ван И, най-мисокопоставеният китайски дипломат, съобщи за инициативата на страната му по време на Мюнхенската конференция за сигурността миналия уикенд в Германия. 

НАТО предупреждава Китай да не оказва военна помощ на Русия 

НАТО вижда признаци, че Китай обмисля да доставя оръжие на Русия, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

„Не сме видели пратки със смъртоносна помощ от Китай за Русия, но видяхме признаци, че те обмислят и вероятно планират да направят това“, каза Столтенберг пред агенцията.

Генералният секретар на НАТО добави, че САЩ и други съюзници предупреждават Пекин да не подкрепя незаконната война на Русия.

Столтенберг припомни, че Китай е член на Съвета за сигурност на ООН и че войната на Русия срещу Украйна нарушава Устава на ООН.

„Основният принцип на тази харта е да зачитаме целостта на други нации и да не нахлуваме в друга държава със стотици хиляди войници. Разбира се, Китай не трябва да бъде част от това“, каза той.

На 19 февруари държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън потвърди, че Пекин обмисля да предостави подкрепа на Русия, включително оръжия и боеприпаси. Постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд предупреди Китай за това, като нарече този ход "пресичане на червената линия".

Китайското външно министерство заяви, че Съединените щати "нямат право да му четат нотации" относно възможни доставки на оръжия за Русия и ги упрекна, че помагат на Украйна. След това ведомството заяви, че разгърнатата от Русия война "излиза извън контрол".

Днес руснаците вече използват китайско оборудване с двойна употреба или гражданско оборудване на фронта, по-специално дронове Mavic и системата за откриване на дронове AeroScope, пише днес НВ.

Според сайта Москва също получава контрабандно микросхеми и микрочипове през Китай. През януари САЩ наложиха санкции на китайска компания за предоставяне на сателитни изображения на украинските територии на руската частва военна компания "Вагнер", чиито сили се бият в Донбас.

Няколко други китайски компании бяха наказани за нарушаване на забраната за определени стоки, изнасяни за Русия, казват американски служители. САЩ смятат, че Китай продължава тайно да доставя несмъртоносна военна помощ на Русия - униформи и бронежилетки.