Нова разузнавателна информация предполага, че проукраинска група е извършила атаката срещу тръбопроводите "Северен поток" миналата година, съобщи "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на запознати с данните представители на САЩ.

Източниците подчертали, че няма доказателства президентът на Украйна Володимир Зеленски или високопоставени кадри на Украйна да са участвали в операцията. Нито пък, че извършителите са действали по указания на Киев.

Атаката срещу тръбопроводите, които свързват Русия със Западна Европа, дълго време подхранват спекулации за това кой е виновен и остава една от най-сериозните неразгадани мистерии от началото на руската инвазия.

Представители на украинското правителство и военното разузнаване уверяват, че не са участвали в атаката и не знаят кой я е извършил. Американските служители изтъкнали пред "Ню Йорк Таймс", че има много неизвестни относно извършителите и техните връзки. Прегледът на новосъбраните разузнавателни данни предполага, че те са били противници на руския президент Владимир Путин. Не става ясно кои са членовете на групата, както и кой е ръководил или платил за операцията.

Американски служители отказаха да разкрият естеството на разузнавателните данни, както и как са ги получили. Те оставят отворена възможността операцията да е била проведена негласно от прокси сили с връзки с украинското правителство или неговите служби за сигурност, обяснява "Ню Йорк Таймс".