Шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин се похвали, че наемниците му са поели пълен контрол над източната част на Бахмут.

"Всичко на изток от река Бахмутка е изцяло под контрола на "Вагнер", изтъкна той.

Във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди в интервю за Си Ен Ен, че ако украинците изоставят Бахмут, ще бъде "отворен път" за руските войски да превземат много по-големите градове и значими стратегически центрове Словянск и Краматорск.

"За нас това опира до тактика, ние разбираме, че след Бахмут те могат да отидат по-далеч", обяви той.

Битката за Бахмут е сред най-смъртоносните от началото на войната. Градът в Донбас имаше около 70 000 жители предвоенно население.

Украинският вицепремиер каза пред регионалните медии във вторник, че по-малко от 4000 цивилни, включително 38 деца, са останали в Бахмут.

Съдът на ЕС отмени санкциите срещу майката на Пригожин

Съдът на ЕС отмени днес ограничителните мерки, наложени на Виолета Прижогина - майката на Евгений Пригожин, в контекста на войната в Украйна.

Дори Пригожин да е отговорен за действия, подкопаващи териториалната цялост, суверенитета и неависимостта на Украйна връзката между г-жа Пригожина и нейния син по време на приемането на обжалваните действия е основана единствено на техните семейни отношения. Следователно тя не е достатъчна за включването на Виолета Пригожина в оспорваните списъци.

Майката на Евгений Пригожин бе санкционирана с решение на страните членки (Съвета) на ЕС на 23 февруари 2022 г. Тогава в списъка бяха включени руски министри, банкери, бизнесмени и депутати. Виолета Пригожина бе наказана в качеството й на собственик на Concord Management and Consulting LLC. Компанията принадлежи на групата Concord, основана и притежавана до 2019 г. от нейния син.

Г-жа Пригожина обаче поиска от Общия съд на ЕС на анулира решението си за нея. Съдът реши да го удовлетвори. От делото става ясно, че тя не притежава  Concord Management and Consulting LLC от 2017 г. насам, макар да е имала акции в нея. Освен това магистратите смятат, че Съветът не е успял да докаже, че тя притежава други предприятия, свързани със сина й, на датата на приемането на оспорения регламент.

Решението може да бъде протестирано в двумесечен срок пред Съда на ЕС, но само по отношение на правните основания.