Двама души загинаха, а 29 бяха ранени, при руски артилерийски обстрел по украинския град Славянск в частично окупираната Донецка област днес, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

Видеокадри показаха пострадали жилищни сгради, отломки по улиците и подпалени автомобили.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече обстрела "тероризъм".

Междувременно германското списание "Шпигел" съобщи, че 18 германски танка "Леопард-2" (Leopard 2)са пристигнали в Украйна. В същото време украински екипажи завършиха обучението си на танкове "Чалънджър 2" (Challenger 2) във Великобритания и се завърнаха у дома, за да продължат борбата срещу руската инвазия, предаде ДПА.

Обстрел на десетина градове и села в Донецка област

През последното денонощие десетина градове и села в Донецка област са били обстрелвани от руските сили, съобщи президентската канцелария. Тя заяви, че сутринта руски ракети са ударили град Авдеевка, при което са пострадали жилищни сгради, хотел и съдилище.

Кметът на Авдеевка Виталий Барабаш каза, че компании за комунални услуги се евакуират от разположения на фронтовата линия град, който по думите му "прилича все повече на пейзаж от постапокалиптичен филм".

Властите заявиха, че също така са се засилили нападенията в частично окупираната Запорожка област, където по тяхна информация са били обстрелвани 14 селища на фронтовата линия.

Контролираната от Украйна част на частично окупираната Херсонска област е била обстрелвана 20 пъти от руската артилерия и авиация, каза президентската канцелария.

Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров съобщи за няколко експлозии в окупирания град, при които е пострадала сграда, където са разквартирувани руски военнослужещи.

Назначените от Русия власти казаха, че при артилерийски обстрел в Мелитопол е била частично разрушена училищна сграда, няколко други сгради са пострадали и са били ранени четирима човека.

Руското министерство на отбраната заяви, че руските сили атакуват украинските позиции от шест посоки, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Украински генерал: Запазването на Бахмут е необходимост

Командващият сухопътните войски на Украйна днес заяви, че войските му продължават да отблъскват мощни руски атаки срещу град Бахмут и че защитата му е "военна необходимост", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Украински военни заявиха, че генерал-полковник Олександър Сирски е действал по време на посещението си на източната фронтова линия, за да реши "проблемни въпроси, които пречат на ефективното изпълнение на бойните задачи" и е взел "оперативни решения, насочени към укрепване на способностите ни за възпиране и нанасяне на щети на противника".

Няма подробности и не се посочва кога е било посещението, но коментарите на Сирски са сигнал за намерението на Украйна да продължи да се сражава в Бахмут въпреки големия брой жертви там.

"Най-интензивната фаза на битката за Бахмут продължава. Ситуацията постоянно е трудна. Противникът страда от значителни загуби на човешки ресурси, оръжия и военно оборудване, но продължава да води настъпателни действия", каза той.

Като похвали устойчивостта на украинските сили в "изключително трудни условия", генералът посочи:

"Защитата на Бахмут се дължи на военната необходимост... Преценяваме всички възможни варианти за развитие на събитията и ще реагираме адекватно на настоящата ситуация".

Президентът Володимир Зеленски също посети района на Бахмут миналата седмица и връчи медали на военнослужещите в знак на морална подкрепа в момент, когато Украйна се подготвя за евентуална контраофанзива след 13 месеца война, припомня Ройтерс. Днес Зеленски посети предните позиции на украинските войски в Запорожие.

Главнокомандващият украинските сили генерал Валерий Залужний заяви в събота, че ситуацията около Бахмут се "стабилизира". 

Москва смята превземането на града за жизненоважно за завършването на превземането на индустриалния регион Донбас в Източна Украйна, което е една от основните й военни цели.