Украинската заместник министър-председателка Ирина Верешчук предупреди руснаците, които осиновяват депортирани от Украйна деца след началото на войната, че ще понесат отговорност за действията си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

По данни на украинското министерство на реинтеграцията на окупираните територии 19 514 деца са били незаконно депортирани от страната.

По-рано този месец Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин и на Мария Лвова-Белова, руския комисар по правата на детето, като ги обвини в извършването на военно престъпление за незаконното депортиране на стотици деца от Украйна.

Верешчук написа в "Телеграм", че децата са били "откраднати от Украйна" и се предполага, че са дадени за осиновяване в Русия.

"Силно препоръчвам на руските граждани да не осиновяват украински сираци, които са били незаконно изведени от временно окупираните територии на Украйна. Още веднъж напомням на всички т. нар. руски "осиновители" и "настойници": рано или късно ще ви бъде потърсена отговорност", добави тя.

Москва не прикрива програмата, в рамките на която в Русия са били доведени хиляди украински деца, но я представя като хуманитарна кампания за защита на сираците, които са били изоставени в зоната на конфликта.

По-голямата част от преместването на хора стана през първите месеци на войната и преди Украйна да започне голямата си контраофанзива, за да си върне окупираните територии в източната и южната част на страната в края на 2022 г., припомня Ройтерс.

В средата на август руското министерство на отбраната съобщи, че към онзи момент в Русия са пристигнали над 3,5 милиона души, включително и над половин милион деца.