С четирима души повече са загиналите при катастрофи у нас от началото на годината до 4 април. Това обяви пред БНР бившият началник на КАТ в националната полиция Алекси Стратиев.

Ранените са близо 1800 души.

До момента 111 души са загубили живота си на пътя, а основните причини, които са довели до тежките инциденти са превишената скорост, рисковите изпреварвания, влияние имат и употребата на алкохол и наркотици, каза експертът пред БНР.

„Трябва една доста дълга, продължителна политика за пътната безопасност, за да може да се повлияе положително на тези резултати - да се намалят.

Неспазване на предимство, висока скорост, дистанция между автомобилите, разбира се - не на последно място и употребата на алкохол, наркотици, но преди всичко високата скорост! Защото тя лишава от възможност водача да реагира навреме. Второ - при евентуален досег, резултатите са твърде по-тежки, от нормално управление на автомобила при ниска скорост“, казва специалистът.

По повод наближаващите Великденски празници Алекси Стратиев каза, че безопасното пътуване ще даде възможност всеки да стигне до там, за където е тръгнал, а евентуален инцидент с тежки последици би провалил всичко, включително и целия живот на човек.

Както Клуб Z писа, въпреки настояванията от различни посоки последните няколко парламента изобщо не стигнаха да се занимават със законодателни промени, касаещи пътната безопасност.

Неотдавна МВР направи това, което може без законодател - промени наредбата и завиши броя на контролните точки, които се отнемат за някои нарушения.

Паралелно обаче след 5 юли, 2022 г., когато в София Георги Семерджиев уби две момичета, се провежда полицейска операция, най-вече срещу дрогирани и пияни на пътя. Числата, които се получиха при провежданите интензивни проверки, са много плашещи.