Българите се произнесоха - без ГЕРБ не може, но без "Продължаваме промяната - Демократична България" също не може. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в първия си коментар след изборите.

"Единственото, което трябва да излъчи това Народно събране, е редовно правителство. Каквато и да е цената. Нови избори означава същото и риск за парламентарната демокрация. Има победители, има победени. Аз съм губил избори, знам колко е тежко. Разбира се по-малко съм губил, повече съм печелил", каза още Борисов.

И добави:

"Поздравявам "Възраждане" за много добрия резултат. Огромен брой висшисти гласуват там. Никой няма право да ги подценява.

По време на кампания се чертаят разделителни линии. Но след изборите навсякъде, ако не стига на една партия за мнозинство, се правят коалиции."

"Нашите естествени партньори са партиите, които са в зоната на тези, които подкрепят Украйна, които подкрепят влизането ни в Шенген, еврозоната. Малко не ни стигна, сега можем да го направим.

Ние ще поканим абсолютно всички партии, които българския народ е изпратил в парламента. Най-стабилно управление е коалиция между големите партии. Това съм го казал преди изборите.

За политики ще говорим само с партиите, които решат да участват в редовно правителство.

Българите казаха - без ГЕРБ не може, но и без ПП и ДБ също не може", добави още Борисов.

Той заяви, че ще бъде депутат и ще води лично преговорите с останалите партии. Освен това се обяви против идеята за импийчмънт на президента Румен Радев.

"Считате че в този хаос, в това неразбиране между партиите, да ударим единствената институция, която, благодарение на нея след годишни служебни правителства, държавата не се е разпаднала? Ако има редовно правителство, Радев изпълнява само своите, президентски пълномощия. Не, аз съм против импийчмънта", отсече лидерът на ГЕРБ.

Борисов дори допусна министри от служебните правителства да участват в бъдещ кабинет, защото президентът е управлявал най-дълго държавата.

Особено много време лидерът на ГЕРБ отдели на предстоящите местни избори. И шеговито заяви, че ГЕРБ няма да издигне кандидати в градовете, в които "Продължаваме промяната - Демократича България" искат да имат свои кметове: "Да кажат кои градове искат, ние няма да издигаме кандидат".

"Нормално е тези, които ни докараха дотук, да участват в поправянето на нещата, а не да казват че са им важни местните избори. Общините не могат да работят без редовно правителство. В противен случай, ние ще направим правителство, вината за нестабилността, обаче, ще бъде тяхна", посочи Борисов.

И допълни:

"Редовно, стабилно правителство, в посока Европа и подкрепа на НАТО - ако иска и президентът Радев да участва и мисли, че има министри, които да участват, го слагам на масата и това. Нямам разделителни линии с никого. Добре дошли са и "Възраждане" - с тях ще говорим много сериозно. За тях гласуваха и много висшисти, така че не трябва да се омаловажават.

Трябва да работим с всички, които българските граждани са избрали. Тези, които не искат да участват, ще останат в опозиция.

На инат няма да се приеме нито бюджет, нито реформи без правителство. И обратно - с правителство ще се приемат всички реформи, така че, когато се събират и говорят, нека имат предвид това".

Борисов напомни, че международните партньори се притесняват за нестабилността у нас.