Починалият преди година руски крайнодесен политик Владимир Жириновски ще бъде претворен чрез изкуствен интелект в "политически алгоритъм". Това обяви в Telegram наследникът му на лидерския пост в неговата партия Леонид Слуцки.

Невронната мрежа щяла да бъде обучена с изказванията, писмата, коментарите и научните му записки.

"Това ще бъде първият в света политически алгоритъм и той ще носи неговото име“, заявява Слуцки. "Освен това невронната мрежа ще получи достъп до информация за всичко, което се случва в света, така че „Жириновски“ отново ще може да прави прогнози за успешното развитие на Русия и целия свят."

Владимир Жириновски почина през април 2022 г. от COVID-19, след десетилетия в руската политика начело на т.нар. Либерално-демократичната партия, всъщност ултранационалистка, подкрепяща и досега Путин и неговата "Единна Русия" във важните гласувания в руската Дума. Партията му издигна паметник, а в края на 2022-ра се опита да го канонизира и за светец.

Разбира се, превръщането му в изкуствен интелект е технологична безмислица - чатботове като ChatGPT се нуждаят от изключително много данни. Така че освен ако Жириновски не е "написал" повече книги от Тодор Живков и Леонид Илич Ленин, взети заедно, данните просто няма да са достатъчни за създаването дори на имитация на неговата мисъл.