Изпратени на войната срещу Украйна жители на руската република Тува, родината на министъра на отбраната Сергей Шойгу, бяха погребани на повече от 1000 километра от домовете им в Новосибирск. 

Както пише "Нова Тува", позовавайки се на местни чатове във Viber, роднините на ликвидираните руски военни дори не са били уведомени за смъртта им. Тъжната вест достигнала до тях чрез снимки на гробище, публикувани онлайн от "Вагнер", предава "Униан".

Изданието отбелязва, че по този начин военното командване се стремяло да се измъкне от претенциите на близките на загиналите войници за плащания.

"В тези групи се пише, че близките на загиналите не са знаели не само за погребенията, но дори и за самия факт на смъртта на тези войници! Тоест излиза, че "доблестното" Министерство на отбраната, оглавявано от нашия "велик" сънародник Шойгу, дори не си прави труда да уведоми роднините за смъртта на войниците. Очевидно това се прави, за да не се плащат застраховки и еднократни обезщетения на роднините. В противен случай защо не докладват смъртта и не позволяват на хората да погребат роднините си на собствена земя", пита "Нова Тува".

През последните месеци на много места изникнаха гробища на войници на "Вагнер", което не винаги е приемано с добро око от местните жители. Например, властите на град Горячий Ключ в Краснодарския край се противопоставиха на инициативата на групировката да погребва загинали наемници на тяхна територия. Евгений Пригожин, шефът на частната военна компания, призна, че е трябвало да оказва натиск над тях, за да склонят.

Впоследствие бизнесменът се застъпи за въвеждането на наказание за отказ да се погребват "вагнеровци".