Русия ще опрости процедурата за получаване на електронни повиквателни за армията на фона на подготовката на Украйна за пролетно контранастъпление, пише днес украинската агенция УНИАН. В същото време руски официални лица твърдят, че в момента не се планира мобилизация в страната.

Съгласно законови изменения, приети от долната камара на руския парламент, Държавната дума, електронна повиквателна ще се смята за получена от момента, в който е публикувана в личния акаунт на военнообвързано лице на портала за обществени услуги, каза по телевизионния канал "Россия-24" Андрей Картаполов, председател на комисията по отбрана на Думата.

Новите правила за получаване на повиквателни в електронен вид ще засегнат не само донаборниците, но и всички лица от резерва, подлежащи на военна служба.

След получаване на повиквателна на гражданина на Руската федерация ще бъде забранено да напуска страната.

„Гражданите, които подлежат на военна служба и са получили повиквателна от военния комисариат, от деня, когато в съответствие с федералния закон такава повиквателна се счита за връчена, нямат право да напускат Руската федерация. Това ограничение е в сила до изпълнение на задължението за явяване във военния комисариат“, пише в текста на закона.

В случай на неявяване във военната служба за регистрация и вписване в рамките на 20 дни от датата на получаване на повиквателна, на гражданина ще бъде забранено да бъде самостоятелно заето лице или индивидуален предприемач, да регистрира недвижими имоти, да регистрира автомобил и да го управлява , а също и да получава заеми.