България обмисля забрана за внос на украинско зърно, каквато вече обявиха Полша и Унгария. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев. Думите му дойдоха след като стана ясно, че Унгария и Полша вече изпълниха забраните си. 

Министрите на околната среда на страните от Г-7 се ангажираха до 2040 г. да се сложи край на замърсяването с пластмаси, предаде ДПА.  В края на двудневна среща в японския град Сапоро те постигнаха договореност, която е по-амбициозна от споразумението на страните от Г-20 през 2019 г., поставили си за цел замърсяването с пластмаси да се преустанови до 2050 г. 

Свръхпопулярният изкуствен интелект ChatGPT ще бъде разследван от независимата агенция на Европейския съюз EDPB (Европейски борд за защита на данните). Причината - решението на Италия да блокира услугата заради възможни нарушения на поверителността на данните на италианските граждани.

Електромагнитни пушки и пистолети има в почти всяка футуристична компютърна игра, в много филми и романи - но в реалния свят тази технология стана ефективна едва наскоро. Мнозинството експерименти са с оръжия с размерите на оръдие, но Китай представи "нелетален" пистолет CS/LW21 в нормални размери за носене, съобщи South China Morning Post.

В полунощ православният свят посрещна Възкресение Христово. У нас кулминацията на тържествата беше в катедралния храм "Св. Александър Невски" в София,  в присъствието на Патриарх Неофит и духовници. Много миряни бяха в църквата и на площада. Сред тях бяха президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев.