Искаме равномерно разпределение на стоките в Европейския съюз (ЕС), а не да спират в определени държави.

Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев в ефира на бТВ по повод вноса на продукти от Украйна. Той обясни, че не става въпрос само за зърно, а и за слънчоглед и сухо мляко, които се внасят от Украйна.

По думите му, така както са замислени коридорите „няма солидарност към самите наши държави“. Ние сме солидарни към Украйна, но Европейската комисия (ЕК) работи изключително бавно, добави министър Гечев.

Държавите членки чакат вече 6-7 месеца ЕК да реши каквото и да е, посочи той. ЕК казва, че няма аномалии на целия ЕС, но по източната част има сериозни аномалии, отбеляза министър Гечев. Той изрази разочарование от изказване, че това е само изключително право на ЕС. Нима ние не в сме в право да казваме мнението си в ЕС, попита министърът.

Гечев заяви, че България също може да ограничи вноса си на зърно като Полша и Унгария. Министърът припомни, че страната ни е направила искане за това към ЕК още през септември миналата година.

Той коментира още, че парламентът ще приеме предложението на кабинета за налагането на таван на надценките на някои продукти.

"Ние сме готови с редица от законите - посочи Явор Гечев. - Икономиката се нуждае от определени регулации, защото ако няма такива, то пазарните методи се нарушават."

"Европейската комисия е в контакт с държавите, които искат забрана на вноса на украинско зърно", отговори на въпрос на Клуб Z говорителят на институцията Мириам Гарсия Ферер.

От известно време насам Брюксел обсъжда с тези държави ефекта от увеличения внос от Украйна. Сред тях е и България, подчерта Гарсия Ферер.

„Ще продължим да го правим и ще се опитаме да разберем дали са въведени определени мерки“, допълни тя.

Но не отговори на въпроса дали София е информирала ЕК за намеренията си.

Кризата ще бъде обсъдена от постоянните представители на страните членки тази седмица. А съвсем скоро се очаква ЕК да огласи втория пакет от помощ за засегнатите страни, каза Мириам Гарсия Ферер. Тя обаче не пожела да уточни подробности.