Шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин изглежда си възвръща благоразположението на руския президент Владимир Путин, съобщава "Институтът за изследване на войната" (ISW). Това вероятно се дължи на неспособността на руската конвенционална армия да изпълни задачите, които президентът ѝ постави по време на зимната офанзива в Донбас.

Силите на "Вагнер" са започнали да получават подкрепления, боеприпаси и политическо признание, твърди ISW. Свързани с частната военна компания източници обявиха на 17 април, че наемниците обучават до три мотострелкови бригади от мобилизирани руснаци, за да подсилят фланговете на групировката в Бахмут.

Пригожин потвърди, че руските въздушнодесантни сили действат заедно с "Вагнер" и призна, че групировката му активно получава артилерийски снаряди - липсата на която в миналото предизвика скандал между бизнесмена и военния министър Сергей Шойгу.

Държавна дума ще разгледа поправки в руския закон за правата на ветераните, за да предостави статут на ветерани на бойци от частни военни компании (ЧВК) и доброволци. Пригожин често призовава "музикантите" му да бъдат признати за участници в "специалната военна операция" в Украйна и приемането на този законопроект би означавало, че позицията на Пригожин във вътрешния кръг на Кремъл се е подобрила.

При днешната си визита в окупирани от Русия украински територии Путин се срещна с генерал-полковник Михаил Теплински, който е приближен на Пригожин и ръководи въздушнодесантни руски части край Бахмут. ISW предполага, че Путин желае да превземе напълно украинския град преди руския Ден на победата на 9 май.