Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев заяви, че има две грешки в проектобюджета, представен от служебното правителство на премиера Гълъб Донев.

Във видео, публикувано на неговата фейсбук страница, Василев коментира част от параметрите на проектобюджета, който предстои да влезе за разглеждане в парламента.

„Има поне две големи грешки. Първата е, че по Плана за възстановяване и устойчивост са заложени да се направят всички разходи - 100 процента от разходите, а да получим нула процента от приходите. Това е грешка от 2 млрд. 881 млн. лева.

Втората грешка е, че не е заложено да се съберат 100 процента дивидент от държавните предприятия. Това е грешка от 1 млрд. 721 млн. лева.

Само с корекцията на тези две грешки бюджетният дефицит намалява с над 4,5 млрд. лева и пада на 3,6 процента“, коментира Василев. 

Той казва, че реакцията му е предизвикана "от истерията" в последните два дни около бюджета.

„Сигурен съм, че като започне работна седмица, получим информацията, която сме поискали от Министерството на финансите и прегледаме бюджета на Гълъб Донев перо по перо, и останалите 0,6 процента ще бъдат намерени.

Така ще имаме бюджетен дефицит от 3 процента, без да се намали с нито един лев нито една заплата, нито една пенсия, заложена от служебния кабинет“, посочва Василев във видеото. 

„Както и преди съм казвал – пари има за всички, ако не се краде“, допълни още той.