Когато в края на януари руснаците за първи път нахлуха в Бахмут, малцина очакваха, че три месеца по-късно ще продължават да се водят сражения из улиците му.

Под контрола на украинците са най-източните части на града - силите на "Вагнер" и подкрепящите ги руски редовни войски завладяха около 80% от неговата територия.

Но макар и малка, съществува вероятност руснаците така и да не успеят напълно да превземат Бахмут. Очаква се украинското контранастъпление да започне в края на април или в началото на май - след края на калния сезон. Една от водещите прогнози е, украинските сили ще се опитат да обградят изтощените наемници на Пригожин в Бахмут и така ще нанесат не само стратегическо, но и тежко политическо поражение на агресора.

Военният анализатор Андрю Перпетуа изтъква, че руските атаки са намалели през последните дни. Според него в редиците на окупатора се провежда ротация, която да подпомогне последния силен руски напън в Бахмут. На него ще разчита Пригожин да доведе до пълна окупация на града в рамките на един до три дни. 

Дори обаче Бахмут да падне под контрола на Русия, не бива да се подценява какъв титаничен провал се оказа прехвалената руска офанзива. С цената на хиляди жертви и загуби на военно оборудване руснаците биха могли да се поздравят с първия си превзет средноголям украински град от лятото на 2022 г. насам. 

В по-долния линк можете да проверите какви бяха надеждите на Путин за настъплението и колко отдалечени са те от реалните постижения на армията му.

Русия възроди средновековни методи за назидание. Срещу руснаци

"Зинданите" са средновековни тъмници, съществували в множество страни от Средна Азия и Близкия изток. Те представляват клетки с решетки, които са вкопани в земята. В бившите съветски републики от Средна Азия, Северен Кавказ и Азербайджан терминът изцяло излиза от употреба при управлението на Никита Хрушчов. В днешно време се използва предимно като жаргон за "затвор".

До Първата чеченска война, когато руските войници започват да държат пленени чеченци в "зиндани". Този метод за назидание се използва и във войната в Украйна, като руските независими медии "Вьорстка" и "АСТРА" твърдят, че руски войници са поставяни от свои командири в земните тъмници. 

"Вьорстка" разказва за Фларит Байтемиров, руски войник от Саратов, който служи в 1199-и полк. Той твърди, че е държан в яма с дълбочина 3 метра от 23 март насам и е заплашван със съд. В разпространено от медията видео Байтемиров разказва, че е дошъл като доброволец и моли Министерството на отбраната за помощ.

В друг клип той посочва, че е бил хвърлен в ямата, защото е пил с други военнослужещи, но преди това е бил бит и му е наранена ключицата. Твърди се, че още няколко войници са в същата яма и също като Байтемиров са заплашвани от офицери.

Роднина на Байтемиров обяснява, че "в момента го заплашват, като казват, че знаят къде живее семейството му". Освен в бой и тормоз, задържаният войник обвинява командира на полка си в кражба на ресурси.

"Полковникът е много корумпиран човек. Цялата хуманитарна помощ, която идва с камиони, не стига до нас."

"АСТРА" съобщи, че разполага с клип, на който се виждат видимо ранени мъже, които са затворени в яма. Видеото е заснето от войник на име Павел Горелов. Бойците разказват, че са били държани в "зиндана" три дни без храна.

"Днес стана недоразумение и ни вкараха в ямата. Това се случва в 99-и полк. И командирът на полка Пойда приветства всичко това. Ще ни държат три дни. Ситуацията е следната: бойните ми другари си позволиха да пият малко бира, пристигна военна полиция и ни вкараха в ямата. (...) Бяхме в калта, в дъжда, всички бяхме мокри. На моите бойни другари им разбиха лицата... Моля за помощ, моля военната прокуратура да потърси отговорност от командира за тези ями", обяснява Горелов.

"Рашисти на седмицата"

Краят на седмицата може да означава само едно - време е да наградим най-прославилите се "рашисти" през изминалите седем дни.

"Бронзов медал" даряваме на руския водещ Сергей Мардан, който сериозно е набрал на бившия държавен глава Дмитрий Медведев. Журналистът не е бесен на експрезидента заради коментара му, в който подкрепя "изчезването на Украйна". Проблемът е, че го е написал и на английски.

"Този пост е озаглавен от името на Дмитрий Медведев. Защо е написан от името на Дмитрий Медведев на английски език? Някой може ли да ми обясни откъде идва това непрестанно желание за самоирония? Не е 2005 г., в случай, че някой е забравил, 2023 г. е! Бивш държавен глава, впрочем, на първо време той не може да поддържа блог в забранена социална мрежа ("Туитър"), в това съм напълно убеден. Ако е необходимо, вдигнете забраната! А ако ще пише, то тогава трябва да пише на руски език. На държавен руски език, comprende (разбирате ли), драги пиари? Не може бивш държавен глава на Русия да пише на английски, не мо-же!"

"Среброто" принадлежи на Константин Сивков. Следящите "ВОЙНАТА ТАЗИ СЕДМИЦА" може би си спомнят, че в края на февруари наградихме бившия военен със "златен медал" заради смелата прогноза (да не използваме друг епитет), че Русия с лекота може да победи САЩ, като изстреля "Сармат" към вулкана "Йелоустоун". 

Сивков все пак се е респектирал от американското ядрено оръжие. Според него скоро то може и да влезе в употреба. Но не срещу Русия.

"Те (Западът) ясно разбират, че не могат да променят ситуацията в борбата срещу Китай и Русия чрез конвенционална война, без да използват ядрено оръжие. (...) Те обмислят възможността да водят ядрена война, като използват тактическо и дори стратегическо ядрено оръжие, но на териториите на трети страни, които не засягат териториите на Русия, САЩ и Китай. Полша, например може да се превърне в такава държава. И поляците трябва да се замислят над това".  

Безапелационният "златен медалист" е китайският посланик в Париж Лу Шайе. Лидерът на КНР Си Цзинпин се опитва да го играе медиатор във войната между Русия и Украйна. Дори предложи "справедлив" мирен договор за прекратяване на конфликта. 

Но интервю на Лу пред LCI разби на пух и прах претенциите на Китай, че е неутрален субект.

На въпрос на журналист дали Крим е руски, дипломатът отговоря следното:

"Зависи от възприемането на проблема. Има история. Първоначално Крим бе руски. Хрушчов дари Крим на Украйна по време на съветската епоха".

Водещият възразява, като посочва, че според международното право Крим принадлежи на Украйна. Но Лу не е съгласен.

"Съгласно международното право бившите съветски републики нямат ефективен статус. Защото липсва международно споразумение, конкретизиращо статуса им на суверенни страни".

Интервюто с Лу бе излъчено във Франция на 21 април малко преди 21:00 часа (местно време). Последва реакция от Франция, Латвия, Литва и Естония, които призоваха Пекин да уточни дали думите на посланика отговарят на официалната позиция на комунистическата страна.

Към 14:00 часа българско време на 23 април китайското външно министерство не е коментирало темата.