Да, познахте. 

И тази седмица Бахмут остава под контрола на украинците. Руските войски проникват със средна скорост няколкостотин метра на ден от юли насам - когато под контрола им попадна Попасна и уж пътят към Бахмут бе открит.

Усилията на Русия все пак дават резултати - на юг и югозапад силите им са блокирани повече от седмица, но на север напредват. През изминалите седем дни "вагнеровци" успяха да превземат Яхидне и Берхивка.

"Правете като "вагнеровците"

Незаслужено възхваляваната руска офанзива през последните два месеца започва и свършва с Бахмут. В нито едно друго направление - Креминна, Маринка, Авдийвка или Угледар, не е постигнат значим напредък.

Затова, макар "вагнеровците" да търпят тежки загуби в личен състав, командирите на редовната руска армия започват да имитират тактиките им. Това разкри украинският военен специалист "Tatarigami_UA"

Казано накратко - руските сили ще се раздробят от традиционните батальонни тактически групи на по-малки и гъвкави "ударни части". Те ще разполагат с по-голяма свобода да действат по своя преценка въз основа на възникналите обстоятелства вместо сляпо да изчакват "крайната инстанция" на руските командири, чиято мудност и некомпетентност коства живота на десетки хиляди войници. 

Както гласи поговорката: "Едно е да искаш, друго е да можеш..." Сещате се нататък. Тепърва остава да видим до каква степен новият план на воюване ще бъде възприет от една от най-демотивираните и корумпирани армии в света. 

Унижението на Пригожин

Една причина, поради която тактиката на "музикантите" няма да пожъне успех е намалялото количество снаряди, които предполагаемо не биха могли да подкрепят нападенията на "ударните войски", посочва "Tatarigami_UA".

Този проблем стана повод за избухване на публичен скандал между шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин и лидерите на руската армия - военния министър Сергей Шойгу и Валерий Герасимов.

В разпространен аудио запис на 20 февруари шефът на "Вагнер" се оплака, че войниците му не получават достатъчно снаряди, заради което мнозина от тях ненужно умират. 

Бизнесменът посочи, че при многократните му питания защо ги държат на "сухо", отсреща му обяснявали, че хора от високите етажи искали той изрично да се помоли за прошка и извинение. Пригожин отбеляза, че не знае за какво трябва да се моли и косвено засегна Шойгу, като спомена, че на мнозина ръководни фигури дъщерите и внучките са на ваканция в Дубай, докато "вагнеровци" умират в окопите (през януари дъщерята на военния министър посети най-големия град в ОАЕ).

На 22 февруари в официални канали на "Вагнер" бе публикувана снимка, на която се виждат десетки мъртви наемници. Тя е била придружена от надписа "убити на 21 февруари". (Може да видите изображението тук, но с предупреждението, че става дума за чувствително съдържание.)

Няколко дни по-късно Пригожин изтъкна, че проблемът е решен и снаряди са изпратени. Но това едва ли ще бъде краят на конфликта между Готвача на Путин и водещите военни фигури в Русия.

Китайски мир или китайски "заем-наем"

Китай отново е в центъра на вниманието и този път не заради Тайван. На годишнината от старта на инвазията (24 февруари) Пекин предложи "мирен план" за решаване на войната.

Той бе радостно приветстван от Русия. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк и множество представители на Вашингтон го подложиха на критики.

Президентът Зеленски подходи дипломатично - той приветства решението на Китай да се ангажира по-сериозно с войната. И го призова да не изпраща военна помощ на Русия.

Слуховете, че Китай може да достави оръжие на руската армия, будят безпокойство в САЩ и Европа. КНР разполага с необходимите ресурси да хвърли "спасителен пояс" за провалената военна кампания на агресора.

По думите на руския военен блогър и бивш министър на отбраната на сепаратистката ДНР Игор Гиркин само китайско мащабно финансиране по схема "заем-наем" може да избави руснаците и "некадърния" им командир Валерий Герасимов.

На 25 февруари Байдън успокои страстите в интервю за "Ей Би Си Нюз", в което заяви, че не очаква "мащабна инициатива от Китай в посока осигуряване на оръжие на Русия".

Той подчерта, че ако това все пак се случи, Америка е готова да реагира.

Речта на Царя. И на демократа

На 21 февруари Путин и Байдън държаха речи. В едната чухме 120-минутно, до болка познато, вайкане за тежката съдба на Русия да не ѝ се признае законното право да бъде империя. Лицата на присъстващите в "Гостиний двор" говориха красноречиво. В изявлението все пак бе спомената важна новина - Москва замразява участието си в последния останал двустранен договор със САЩ за контрол на въоръженията - "Нов СТАРТ".

На практика обаче Русия отказа да го спазва още от август 2022 г. За всеки случай още на 21 февруари Кремъл уточни, че на практика нищо не се променя след изявлението на лидера.

По-късно през деня в 20-минутно слово пред въодушевена тълпа във Варшава получихме уверение, че САЩ и нейните съюзници няма да позволят "Украйна да бъде победа за Русия".

И това, като за годишнина от война, която трябваше да продължи "три дни", сякаш е достатъчно.

"Рашисти на седмицата"

Преди да сложим точката на тези изминали седем дни, редно е да наградим заслужилите пропагандисти в шоуто ни "Рашисти на седмицата". 

"Бронзов медал" отива при един от най-награждаваните ни "рашисти" - това е водещият Владимир Соловьов. Визитата на Байдън в Киев предизвика критики в Русия заради отказа на руските военни да го убият. Особено след като стана ясно, че Америка е предупредила за посещението часове по-рано.

Соловьов обаче гледа на цялата история по съвсем различен начин:

"Байдън каза: "Аз отидох, защото Путин ми разреши", изтъкна той в предаването си.

Пожелаваме ви успех в издирването на оригинала на този цитат. Когато гост на Соловьов го поправя и посочва, че американците единствено са "предупредили" за визитата в "изконно руската земя", за да не възникне конфликт, кремълският натегач не издържа:

"Как така са предупредили? Те попитаха: "Можем ли да отидем?". Ние им отвърнахме: "Ами, давайте!".

Семантичният спор за разликите между "помолили" и "предупредили" продължава още няколко минути, в които Соловьов обвинява гостите си, че разпространяват опорки на Запада. Когато му отвръщат, че няма как да разпространяват официални руски твърдения, тъй като Москва отказва да коментира, водещият изведнъж оглушава.

"Сребърен медалист" е "последният диктатор в Европа" - Александър Лукашенко. С право можем вече да го наричаме и "гордия диктатор" заради следното изказване от тази седмица:

"Когато поляците и литовците идват при нас, те разглеждат нашата диктатура и си казват - и ние искаме това. Но желанията на народите на Полша и Литва не съвпадат с исканията и действията на лидерите им. Но хората ще си се разберат. Поляците не са глупаци, те са същите като нас. Литовците също - въобще не са глупаци. В близкото бъдеще там ще има множество избори. Тогава ще видим колко демократично ще се проведат. Ако позволят на хората да гласуват, просто ще ги изметат".

Може би се чудите сред такива силни фаворити кой ще грабне "златото".

Е, ние сме поддръжници на идеята, че великите неща са винаги прости. Прости, като пенсионирания военен Константин Сивков, който излага в национален ефир план как Русия веднъж завинаги да изпепели САЩ: 

"Първо, невъзможно е да се създаде всеобхватна система за противоракетна отбрана, което означава, че Съединените щати са уязвими. Вторият момент е, че "Сармат" (руска междуконтинентална балистична ракета) представлява заплаха за най-страшния обект на територията на САЩ - вулкана Йелоустоун".

Ех, ако руските войници бяха наполовина толкова умни и способни като "сарматения Емпедокъл", може би нямаше вече седем месеца да падат като презрели смокини в околностите на един средноголям град в Източна Украйна.

---

P.S.: "Мисля, че когато руснаците напускат Украйна, Путин няма да е на власт". Вижте какво още разказа в интервю за "Клуб Z" полският посланик в София Н. Пр. Мачей Шимански.

P.P.S.: Предишното издание на "ВОЙНАТА ТАЗИ СЕДМИЦА" може да видите тук.