"Очевидно имаме дълбоко различие как да се управлява държавата. Ако се стигне до втори мандат, ние ще започнем разговори с всички партии, всички. Ще посочим ключовите политики, с които смятаме, че България може да стане нормална европейска държава. Всеки, който иска в тази посока да говори, има някакви други мнения - да дойде да ги каже. Ще предложим кабинет с ясна програма. За състав ще посочим хора, които са и политици, и експерти, които могат да свършат реално работата". 

Такава управленска формула за втория мандат очерта днес в интервю за БНР съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, визирайки обединенито с "Демократична България". 

Василев пак затвърди, че обединението остава на позицията си да не подкрепя правителство на ГЕРБ.

Малко по-рано през деня същото заяви и съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов. Посочи, че ПП-ДБ имало няколко варианта за това как да се излезе от парламентарната криза като се състави правителство, но не ги посочи.

От думите на Василев обаче не се разбра дали визира политици-експерти, или политици и експерти, които не са обвързани с политиката.

"Да ви попитам, за вас акад. (Николай) Денков експерт ли е или политик? Ей такива хора ще търсим", посочи само в отговор на въпрос на водещия.

Различни представители на ГЕРБ обаче, в т.ч. Тома Биков днес, заявяват тези дни, че ако нейният мандат не бъде подкрепен от обединението, и те няма да подкрепят втория.

Очаквано Василев коментира и предложения от служебния кабинет проект на бюджет с рекордните 6,4 на сто дефицит. Той вече обяви вчера, че е открил две грешки, които раздували дупката.

"Заложените за тази година капиталови разходи са в размер над 10 млрд. лева. Ако приемем, че този бюджет влезе в сила от 1 юли, за половин година това е нереалистично да се случи. Затова сме поискали от Министерството на финансите разбивка проект по проект каква е готовността тези пари да се похарчат. Преди да говорим за целесъобразност, да видим готовността", посочи още Василев. 

Подчерта и, че данък "свръхпечалба" при фирмите би бил наказание и ограбване за това, че някоя фирма се е справила добре. Според него такова решение трябва да се вземе след широка дискусия. 

Той категорично отрече теориите за фалирала държава и посочи:  "2021 и 2022 година завършихме с 3% дефицит. Тази година също ще бъде така. Дългът като процент от БВП - декември 2020 г., декември 2021 г. и декември 2022 г. - спада. България има третия най-нисък ръст на дълг в целия ЕС през миналата година. Когато направихме бюджетът да работи за всички граждани и фирми, имаме най-висок ръст на износа в целия ЕС, втория най-висок ръст на индустриалното производство в целия ЕС, икономически растеж от 3,9% по "Евростат", имаме широка социална програма и намаляване на неравенствата, пенсионерите бяха под линията на бедност, сега вече не е така. Можем да имаме европейска социална и нормална икономическа политика, която води до икономически ръст, която да бъде справедлива и при която не трябва да се вдигат данъците. От Европа получаваме средства, за да правим точно това".