Парламентът има нужда от време, за да се приемат важните закони, в т.ч. бюджетът, проектите, свързани с плана за възстановяване, еврозоната и Шенген. Следващите дни на разговори ще бъдат "индикатор" за това кога ще бъде връчен първия мандат за съставяне на правителство.

Това се разбра днес от думите на президента Румен Радев, който коментира пред журналисти актуалната политическа ситуация, след като проведе миналата седмица в рамките на само два дни консултации с парламентарно представените формации. Не каза обаче кога предвижда да връчи на ГЕРБ първия мандат. 

"За разлиика от предишното, 49-ото Народно събрание не може да си позволи лукса да не приеме критично важни закони, дори да няма правителство", отбеляза Радев, който вече многократно "постави на масата" проектобюджета на служебното му правителство като задължителен за приемане. 

Обясни, че затова свикал консултациите с парламентарните групи веднага след конституирането на НС, за да "стане ясна тяхната готовност да поемат отговорност за съставяне на правителство, за приемане на бюджет и на приоритетните закони за страната, и най-вече да имаме повече яснота за необходимата времева рамка за тези процеси".

Той обобщи, че групите изразили позиция, че "ако следваме стандартен темп на конституционната процедура за мандатите и не се състави правителство, те няма да имат време нито да приемат бюджета, нито важните закони, а и ще опропастим постигнатия дипломатически пробив в последните месеци за приемането ни в Шенген още тази година".

"И за да можем да наваксаме и да приемем поне най-важните закони, най-важните решения, парламентът има нужда от време. И силно се надявам, че този парламент ще постави на първо място интересите на българските граждани и европейската интеграция на нашата страна", подчерта Радев.

И допълни:

"Този въпрос за първия мандат е важен, но много по-важно е държавническото отношение на партиите и политическите проблеми в момента  - и то много е важно на къде ще тръгнат тези дни. Това ще бъде индикатор. Така че да, важно е времето на връчване на мандата. По-важно е тяхната отговорност и зрялост, което искам да проличи още тези дни. Всеки ден е ценен."

На въпрос относно двете грешки, които съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш министър на финансите Асен Василев открил в проектобюджета, които грешки според него раздуват дефицита до 6,4 на сто, Радев отвърна, че бюджетът бил "тест за компетентността, политическата зрялост и държавническо отношение на всички партии с амбиция за власт. Много скоро ще проличи тяхната компетентност и държавническо отношение".

Припомняме, че президентът пришпори свикването на новия парламент, както и консултациите, като намекна, че няма да даде толкова време, колкото даде на 48-ото НС. Тогава той удължи процедурите по даването на мандатите, но освен, че не се стигна до правителство, не бяха приети и редица закони по Плана за възстановяване и устойчивост, а някои, свързани с еврозоната, бяха и бламирани. Бяха приети обаче в спешен порядък изменения в Изборния кодекс, което Радев сега критикува. Самият той пък бе критикуван, че иска да узурпира властта - и това бе изтъкнато от него като допълнителна причина да не бави т.нар. конституционна рулетка.