Лидерска среща във формат ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" ще има. Тя е насрочена за утре в парламента, по покана на партията на Бойко Борисов е, като по информация на Клуб Z от дясното обединеие са дали заявка, че ще се явят. 

На нея от ГЕРБ залагат, за да обявят по-нататъшните си действия след връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, но най-вече: има ли вариант, в който ПП и ДБ ревизират решенията си, взети от колективните органи на партиите, които ги съставляват - да не подкрепят не само мандат на ГЕРБ, но и участие на ГЕРБ във властта. В неделния ден това решение бе потвърдено от различни представители на обединението в техни медийни участия - Асен Василев, Атанас Атанасов, Лена Бориславова. ПП-ДБ обаче в същото време очаква подкрепа за втория (нейния) мандат.

От формацията на Борисов пък и Десислава Атанасова, и Тома Биков изразиха недоумение и определиха позицията на новата коалиция като "ексцентрична" - хем да не дадат подкрепа, хем да са готови да вземат такаква. А Биков стигна и по-далеч: ако сега ПП и ДБ не подкрепят ГЕРБ, и ГЕРБ няма да ги подкрепи после. "Ако няма правителство с първия мандат, няма да има и с втория" - прогнозира депутатът.

Без коалиционна формула

Коментарите на политическите лица продължиха и днес.

"Трябва да има лидерска среща с ПП-ДБ. Докато не отмине дистанцираното говорене и не се седне на разговор очи в очи, всичко е възможно. Ако хипотетично мандатът бъде връчен в сряда, тогава до следващата сряда ще вземем решение за нашето поведение.

Като най-вероятно ще предложим кабинет и ще потърсим подкрепа отново от политическите формации, но без да търсим коалиционна формула. Възможно е да е като кабинета "Габровски". Възможно е и да е чисто партиен кабинет", заяви в ефира на Нова тв председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ).

Той бе категоричен, че пред партията му вече не стои вариантът да върне неизпълнен мандат.

Според Желязков крайни изказвания, каквито виждал тези дни, трябвало да се правят едва след лидерската среща. 

"Когато едната политическа сила, и то преди лидерите да седнат на масата на разговорите и да дефинират ясно политическото си поведение, заяви, че нито с мандата, нито с участието (на ГЕРБ) иска подкрепа без каквото и да се съгласяват на каквото и да било участие в съвместното управление, означава, че се поставят условия, на които сякаш да се откаже", намекна той за доскорошното говорене на ГЕРБ, че единствената цел на ПП-ДБ била да ходим на нови парламентарни избори наесен заедно с местните.

Според него изведнъж се поставили метафорични теми, като тази, че ПП-ДБ не било "пералня" за имиджа на ГЕРБ (по Атанасов).

"Тези алегории веднага пораждат мен следната алегория - ако ние само подкрепяме едно правителство на малцинството, това предпране ли ще бъде, или ще бъде пак изпиране", заяви председателят на НС.

На въпрос защо от ГЕРБ смятат позицията на ПП-ДБ за втвърдена, при положение, че обединението заявяваше още в предизборната кампания и веднага след вота, че няма да подкрепи мандат на ГЕРБ, Желязков посочи, че самият факт, че се водят разговори в момента между двете формации показвал еволюция.

Но пък и заподозря, че целта на ПП-ДБ е да не получи подкрепа за втория мандат, за да влезе в "синдрома на жертвата": "Всички са виновни, аз съм невинна". Или ако получи подкрепа за кабинет на малцинството ще действа така, че да бъде бързо свалено и да отиде на избори със същия жертвен имидж.

План Б

На въпрос възможно ли е план Б на ГЕРБ да включва подкрепа от останалите формации в НС (т.е. ДПС, БСП, "Има такъв народ"), Желязков отвърна:

"Продължаваме да считаме, че стабилното, дори за кратък период от време, но стабилно управление, е възможно между първата и втората политически сили. Едно управление с БСП веднага ще ни размине по основните наши виждания."

За Желязков са екзотични всякакви идеи като тази за "ротационен министър-председател", за каквото намекна вчера и съпредседателят на ПП Кирил Петков и бе категоричен "няма да го направим". Според него най-добрият кабинет би бил този, в който има съвместно, 50 на 50, участие в изпълнителната власт между двете формации, които и сега имат паритет в силите.

"Ще предложим кабинет и очакваме подкрепа. В миналия парламент не ни достигнаха пет гласа, сега може и тези пет гласа да ги има", отвърна той в отговор на повторен въпрос около план Б.

Но посочи, че тя няма да е базирана на предварителни политически разговори и ще е подкрепа от плаващи части, което не би било гаранция за стабилно управление.

"В нашия мандат ние ще посочим кой да е премиерът" - категоричен бе Желязков в отговор на въпрос за възможните отстъпки.