Украйна се готви да започне контранастъпление против руските войски през май, пише "Ню Йорк таймс", позовавайки се на американски официални лица.

Без решителна победа подкрепата за Украйна от страна на Запада може да отслабне, а Киев да се окаже под натиск - партньорите могат да поискат начало на сериозни преговори с Русия за прекратяване или замразяване на войната.

"Американските съюзници и съюзниците от НАТО доставиха на Украйна голямо количество артилерия и боеприпаси за предстоящото сражение и сега официалните лица казват, че се надяват, че тези доставки ще стигнат за дълго време", пише вестникът.

Позовавайки се на американски секретни документи, той пише още, че 12 украински бригади, всяка от по 4 000 военни трябва да бъдат готови към края на април. САЩ и съюзниците от НАТО обучават и снабдяват девет от тези бригади.

Макар и Украйна да не споделя с американските официални лица своите оперативни планове, изглежда, че операцията ще се развива в южната част на страната, включително - по бреговата линия на Азовско море, посочва още вестникът.

"Ню Йорк таймс" се позовава на американски официални лица, които смятат, че настъплението едва ли ще доведе до рязко изменение на динамиката в полза на Украйна. В същото време американски военни не изключват украинската армия отново да ги удиви.

Сега Въоръжените сили на Украйна имат европейски танкове и американски бронетранспортьори и нови подразделения, обучени и оборудвани от американците и от силите на НАТО.

"Аз съм оптимистично настроен, че в периода между тази и следващата година, струва ми се, Украйна ще продължи да набира обороти", каза пред журналисти министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс. 

По думите му обаче "трябва да бъдем реалисти".

"Няма да има нито един момент, в който Русия ще рухне от махване с вълшебна пръчка", добави той.