Главният прокурор Иван Гешев е на официални посещения в Молдова и Украйна. Това става ясно от съобщение на пресцентъра му (макар, че според Закона за държавния протокол "официално посещение" може да реализира само ниво - държавен глава, председател на парламент, министър-председател или министър на външните работи, то е съпроводено с военни почести, червен килим и пр., бел. ред на Клуб Z).

Гешев е придружаван от следователя от Националната следствена служба (НСлС) и председател на Камарата на следователите в България (КСБ) Петко Петков. Последният бе избран вече за нов член на бъдещия още невстъпил ВСС, при смазващо единодушие на следователите.

Посещенията в Кишинев и Киев са по покана на Йон Мунтяну, главен прокурор на Молдова, и на украинския главен прокурор Андрий Костин, казва се още в съобщението.

"В рамките на визитата Иван Гешев ще подпише с главните прокурори на Молдова и Украйна меморандуми за сътрудничество. В двата документа са заложени основните приоритети на прокурорските институции за създаване на доверени и устойчиви механизми за обезпечаване работата на магистратите по водени разследвания с международен характер.

В Кишинев главният прокурор Иван Гешев и председателят на КСБ Петко Петков ще се запознаят с работата на Прокуратурата „Антикорупция“ и Прокуратурата за борба с организираната престъпност на Молдова.

Разговорите на Гешев и Петков в Киев се фокусират върху методите за разследване на военни престъпления и механизмите за защита на правата на човека в контекста на руската инвазия в Украйна."

Гешев е много активен - преди време той предприе подобни посещения освен на прослoвутата "молитвена закуска" в САЩ, също така в Израел, Азербайджан, вече е ходил в Украйна (но преди войната) и мн. др.