Вчерашното решение на служебния кабинет да отмени отделянето на Обзор като самостоятелна община е "грозен акт" и потъпкване на демокрацията. Това коментира кметът на града Христо Янев пред БНТ в четвъртък.

След десетилетие борба през 2021 г. най-сетне изглеждаше, че обзорци ще получат това, което искат - правото да решат дали да се отделят от община Несебър на референдум. Местното допитване беше с рекордна активност - над 75% - а 73% от тях гласуваха "за" отделянето. Отне обаче още две години президентът Румен Радев да издаде указ за отделяне на общината - който той първоначално бавеше заради преброяването на населението, а после - без да даде причина.

Вчера неочаквано служебният кабинет, назначен от Радев, обяви, че няма как да потвърди резултатите от референдума и отменя решението си от 2021 г. - в Обзор нямало достатъчно хора, за да попълнят нуждите на една общинска администрация, това поставяло местните във финансов риск. 

"Какъв е проблемът да се дават възможности на малки общности да правят политики на субсидиарност и да реализират туристически продукт, какъвто ние искаме? Ако един черноморски курорт или една община не могат да се издържат с тези високи данъци, които се плащат при толкова РЗП застроени площи, кой може да се издържа? Една община от вътрешността на страната ли?", коментира днес кметът пред националната телевизия.

Той добави, че Инициативният комитет ще се събере и ще обсъди какви са следващите стъпки - като се обсъжда обжалване на решението в Конституционния съд.

Другият инициативен комитет - за контрареферендума, обявен от съда за незаконен още преди 2 години, пък ликува - служебният кабинет използва техните доводи за отказа си.

В Обзор и селата около града живеят едва 2331 души, изтъкна вчера служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който обяви решението на Министерския съвет. Те дори няма да стигнат да се запълни общинската администрация, обяви той. Местните обаче изтъкват, че в България има десетки общини, които имат по-малко население.

Шишков обяви, че решението е взето след направен финансов анализ, от който става ясно, че отделянето на Обзор като самостоятелна община, ще породи изключително тежки финансови затруднения, както за администрацията, така и за местното население. Това би довело до повишаване размера на местните данъци и такси. 

Пред БНТ решението коментира и адвокатът Марин Божков, наблюдател на референдума. Според него кабинетът, назначен от Радев, работи отвъд правомощията си.

"Референдумът е назначен от редовно правителство, проверяван е от още едно редовно правителство и от две служебни правителства. Подмандатното на президента Радев правителство по един скандален начин взе политическо решение, което няма право да взима", отбеляза той. "Отмяната в рамките на три дни, гузно обяснена на ниво министър, а не министър-председател, показва незачитането на демокрацията."

По традиция служебното правителство би трябвало да работи само за организирането на изборите и да взема решения по неотложни въпроси - какъвто бавеното вече 2 години решение за спазване на референдума видно не е. Но няма изрично разписани законови ограничения за правомощията на назначените от държавния глава кабинети и те водиха активна политика в последните две години на политическа криза у нас.