Режисьорът Теодор Ушев отказа да приеме специалната награда "Сребърен Свети Георги", която му беше присъдена снощи на Московския международен кинофестивал за филма му „φ1.618“.

Във видеообръщение, което публикува и в профила си във Facebook Ушев, който отнесе множество критики, затова че изобщо участва във фестивала, се обръща към журито на руски, английски и български език.

Той казва, че „с голямо съжаление“ трябва да се откаже от статуетката.

„При всички други обстоятелства бих бил щастлив да приема тази статуетка - тя символизира победата на доброто над злото. Св. Георги, който реже главата на змея, който убива децата. Но днес тук в тази страна, в красивата Москва, местата на доброто и злото са подменени. Казват ви, че змеят е добрият. Че трябва да изпращате децата си да бъдат убити“, казва режисьорът.

След това обяснява, че ще остави наградата си на директора на фестивала Никита Михалков, а ще отиде да си я получи от него в Москва, когато там отново се диша свободно. В речта си Ушев прави препратки към руските народни приказки и към стиховете на нобеловия лауреат Йосиф Бродски.

От излъчения в Русия запис на церемонията по награждаването на победителите в Московския кинофестивал, не става ясно, че Теодор Ушев е отказал да получи наградата си. Не е излъчено и видеообръщението на режисьора, макар да е било поискано от самите организатори, съобщава „Свободна Европа“.

Вижте пълния текст на обръщението:

Добър вечер! Здравейте, приятели!

Благодаря за това признание. Киното е най-могъщото оръжие. Но това оръжие е полезно, само когато служи на доброто.

В моя малък филм, един малък незначителен човек взривява могъщия пумпал на тоталитарни титани, както в любимата ми приказка, където Иванушка Глупака надхитря Кашчей Безсмъртни (защото тираните винаги се смятат за безсмъртни).

При всички други обстоятелства бих бил щастлив да приема тази статуетка - тя символизира победата на доброто над злото. Св. Георги, който реже главата на змея, който убива децата.

Но днес тук в тази страна, в красивата Москва, местата на доброто и злото са подменени. Казват ви, че змеят е добрият. Че трябва да изпращате децата си да бъдат убити.

Не мога да приема тази награда в град, от който се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци. На ваши, на мои братя!

Та ние пишем с едни и същи букви! И вместо с тези букви да изписваме думи като любов, радост, щастие... тук с тях се пишат команди за пускане на бомби срещу хора, които просто искат да са свободни!

Затова с голямо съжаление трябва да откажа да приема тази статуетка. Искам да я оставя на вас, тук, в Москва. Дано г-н Михалков я сложи в кабинета си до иконата със Св. Георги, за да ви напомня на какво е символ Св. Георги. Аз вярвам, че мирът ще настъпи, че доброто ще победи във войната над злото. Всеки трябва да избере на коя страна е - на доброто или на злото! На страната на Кашчей НЕбезсмъртни, или на Иванушка.

Не се предавайте!

Един ден отново ще можете да казвате на черното - черно, а на бялото-бяло!

И когато това стане, когато в Москва отново ще може да се диша свободно, аз ще дойда и ще си поискам обратно статуетката.

И ще знам, че това наистина е Св. Георги, а не лъжлив самозванец.

Моля ви, кажете на вашия Генерал Z, така както Бродски е казал през 1968 г.:

Я не хочу умирать из-за
двух или трёх королей, которых
я вообще не видал в глаза
(дело не в шорах, но в пыльных шторах).
Впрочем, и жить за них тоже мне
   неохота. Вдвойне.
Генерал! Мне всё надоело. Мне
скучен крестовый поход.

Искам да завърша на български:

Правете филми, не война!"