Стартиралата в края на януари 2023 г. руска офанзива трябваше да изпълни обявената цел на "специалната военна операция" - превземането на Донбас.

Агресорите се провалиха на всички фронтове, с изключение на Бахмут. Силите на частната военна компания "Вагнер",  подкрепени от редовни руски войски, постепенно изтласкват украинските защитници от града.

Но дори днес, когато украинците контролират единствено най-източните части на Бахмут, пълната руска окупация остава под въпрос. Лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин предупреди, че запасите от боеприпаси не стигат за седмици, а за дни. Поради тази причина той се обърна персонално към военния министър Сергей Шойгу и се закани, че ако войските му не бъдат снабдени със снаряди, ще бъдат принудени да предприемат отстъпление.

Собственикът на "Вагнер" разчиташе, че с превземането на Бахмут отново ще стане любимец на Путин. Особено като бъде сравняван с Шойгу, чиито войски от лятото на 2022 г. насам така и не могат да окупират украински град. Със заплахата да изостави Бахмут, ако не получи боеприпаси, Пригожин се застрахова и прехвърля още един "грях" на съвестта на военния министър.

Но Шойгу също има патрони. В края на февруари руски медии публикуваха незнайно как "изтекли" данни от министерството на отбраната, от които става ясно, че частната групировка консумира (понякога и директно си "краде") огромно количество запаси от снаряди на руските войски. Изрично бе споменато и името на Угледар - град в Южен Донецк, край който руснаците инкасираха огромни загуби в личен състав.

Двамата влиятелни мъже взаимно се обвиняват за провала на офанзивата.

А руският народ наблюдава позната игра: "Кой е по-по-виновен". Няма да бъдат открити телефонни линии, за да се гласува "победител". Журито от един в Кремъл ще го определи и ще прецени каква да бъде "наградата".

Тя може да се окаже особено сурова, ако очакваната през май украинска контраофанзива изтика Русия от земите, които през септември 2022 г. така лекомислено определи за свои "навсегда".

Как "Генерал Зима" наказа забравената Русия

Вероятно помните как цяла година Москва плашеше Европа с най-големия си съюзник - "Генерал Зима". Руснаците разчитаха, че ниските температури ще "замразят" солидарността на Запада с Украйна и ще го накарат да осъзнае, че доставките на руски природен газ са по-важни от резултата на "специалната военна операция".

"Генерал Зима" обаче не реши да наказва европейците. Вместо това отиде да вилнее в забравените източни райони на Руската федерация. Независимата медия "Астра" съобщи, че жители на Иркутска област разрушават стари къщи, за да използват частите им за огрев.

"Наоколо цари опустошение, няма въглища, няма лекари, няма пътища, няма електричество от време на време, няма предприятия", цитира медията жител на село Мама.

Той обяснява, че "къщите се демонтират със светкавична скорост", както и че "преди края на отоплителния сезон цялото село ще бъде изчистено от помещенията, в които не се живее".

"Тези измами с въглища не биха били възможни без покровителството в областите. Това не е първата година. (...) Живеем на субсидии, уж щяха да ни изселят и да не ни мъчат".

Регионалните власти съобщават, че компанията "ТеплоРесурс" е доставила на Мама недостатъчно количество въглища. Решила е да спести пари и е заменила въглищата с дървени стърготини, посочва "Астра".

Междувременно губернаторът на Иркутска област Игор Кобзев се похвали на канала си в "Телеграм", че въгледобивните компании от региона са похарчили 20 милиона рубли (близо половин милион лева) за покупката на един дрон за руската армия.

Рашисти на седмицата

Време е сега да наградим прославилите се през изминалите седем дни "рашисти на седмицата".

Миналата седмица похвалихме военния експерт Константин Сивков заради любопитната му прогноза, че САЩ са решили да атакуват Полша с ядрено оръжие, затова поляците трябвало да се подготвят.

В рамките на последвалите няколко дни поляците изглежда са се превърнали във военен исполин. Защото според Сивков, който тази седмица награждаваме с "бронзов медал", те възнамеряват да обявят война на друг съюзник - Германия.

"Пристигна информация по наши канали на Запад, че военни учения са започнали в Полша. Не на изток, а на запад. Полша се готви за война с Германия. Това е някакъв феномен: Полша иска танкове от германците, за да се бори срещу същите германци. Интересна картина, нали?".

Пренебрежително отношение към полските военни способности демонстрира руският журналист Михаил Леонтиев, който тази седмица получава "сребърен медал". Иначе едва ли би призовал руските власти да бичуват полския посланик в Москва Кшищоф Крайевски.

"Някои искат реципрочни мерки, както е обичайно в дипломацията. Но аз предлагам асиметрични. Нека подходим творчески. Да извикаме полския посланик във външно министерство и да го бичуваме. Да го завържем за пейка и да го бичуваме. За тероризъм. Ако не беше посланик, можеше да арестуваме някого за доживот. Но след като е посланик, само да го бичуваме".

 Тук може да прочетете коя постъпка на Полша предизвика гнева на Леонтиев.

"Златен медалист" е ултраконсервативният руски политик Сергей Кургинян, който твърди, че не харесва конспиративните теории. Преди да се похвали, че разполага със секретен документ на ЦРУ, разкриващ интересни данни.

"През 70-те ЦРУ отива в Колумбия и на други места. Пабло Ескобар и прочие. Възникват наркотранзитни линии, като ЦРУ доставя наркотици в САЩ. ЦРУ! Отговарям за думите си! После идва "хипи" движението като способ за разпространение на наркотиците. После това се свързва с окултизма и разврата. И после, действително, няколко милиона активни, относително образовани и остроумни хора се оказват разорени. Това е дело на ЦРУ, която управлява търговията с наркотици. (...) Всички тези стратегии за напрежение в Европа, всички тези псевдореволюции, когато свалиха Дьо Гол, който не устройваше ЦРУ, под претекста, че го е направила бунтуващата се младеж. Кой управляваше всичко това - спецслужбата!"