Турският президент реши да опровергае информациите за влошеното му здравословно състояние, заговори се дори за инфаркт, като се появи на поредица от предизборни митинги през почивните дни. Първо беше в Измир, а в неделя присъства на внушителен партиен митинг в столицата Анкара.  Управляващата проислямистка Партия на справедливостта и развитието събра привържениците в столичната Национална градина като проявата протече при изключително засилени мерки за сигурност, военни хеликоптери кръжаха над турската столица, съобщава БТА.

На 14 май в Турция ще има и президентски, и парламентарни избори, а Ердоган се е прицелил в трети мандат. Местните политически анализатори не изключват да има и втори тур. 

На 25 април се наложи Ердоган за кратко да прекъсне тв интервю на живо, тъй като се почувства зле. Обяснението по-късно беше, че е имал стомашно неразположение. На следващия ден отмени всички публични изяви по съвет на лекарите и реши да участва в церемония по доставка на ядрено гориво за атомната електроцентрала "Аккую" вчера чрез видеовръзка. Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа по-късно също каза, че турският президент е болен от "стомашно-чревна инфекция". Предизборните митинги на Ердоган, планирани за сряда, четвъртък и петък бяха отменени.