В Сенатския дворец на Кремъл, над който се взривиха два дрона във вечерта на 3 май, се намират по-голямата част от помещенията, използвани от президента на Русия Владимир Путин. Това написа каналът в Телеграм Faridaily, цитиран от украинския новинарски сайт "Гордон".

В сградата се помещават различни кабинети на президента на Руската федерация, на ръководителя на президентската администрация и на неговите заместници, както и зали за провеждане на срещи. Заседанието на Съвета за сигурност на Руската федерация преди войната в Украйна се е състояло в Куполната или Екатерининска зала на Сенатския дворец.

Също в тази сграда се намира апартаментът на президента в Кремъл. Наскоро Путин прие там китайския президент Си Цзинпин.

"Видимо, заради това в официалното съобщение на Кремъл събитието е определено като покушение срещу живота на президента", пише каналът.

Все пак трябва да се уточни, че Путин рядко посещава Кремъл - обикновено визитите му са свързани с официални поводи и са през деня. Според източници, приближени до президентството, още от времето когато Путин бе премиер (2008 - 2012 г.), той предпочита да работи в резиденциите си в Ново Огарьово, край Москва или в Сочи, на черноморския бряг.

На 3 май Русия обвини Украйна, че е организирала нападение с дронове срещу Кремъл. Кадри в социалните медии показват как безпилотен апарат се разбива в една от сградите на двореца, докато две неидентифицирани лица се катерят по купола ѝ. Москва обвини Украйна в организирането на "планирана терористична атака" с намерението да убие руския президент Владимир Путин и поясни, че държавният глава не е бил в Кремъл по време на нападението и е останал невредим. Украински официални лица, включително президентът Володимир Зеленски, подчертаха, че Украйна не стои зад атаката.

Според "Института за изследване на войната" Русия е инсценирала атаката, като предполагаемата й цел е "да създаде условия за по-широка обществена мобилизация".