Шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин не бяга от Бахмут заради липса на снаряди. Групировката му просто се изчерпа.

Това обяви заяви говорителят на Източната група на въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий в коментар за "РБК-Украйна".

Той отбелязва, че "музикантите" на Пригожин не изпитват "снаряден глад", въпреки многократните оплаквания на бизнесмена. Само през последното денонощие по позициите на Въоръжените сили на Украйна край Бахмут са нанесени 520 артилерийски удара. Затова като основна причина за изтеглянето на наемниците украинското командване смята изчерпването на живата сила на "Вагнер".

"Преди повече от месец предположихме, че ако "Вагнер" продължи да губи по 100 или повече души на ден и не възстанови източника си на запълване на редиците - руските затвори, тогава в близко бъдеще те ще бъдат унищожени. И така се получи. Следователно тук не става дума за "снаряден глад", както говори Пригожин", посочи Череватий.

Говорителят подчерта, че Пригожин осъзнава невъзможността да превземе напълно Бахмут, затова се опитва да се освободи от отговорност.

Представителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Андрей Черняк предложи алтернативна гледна точка. Той вярва, че Пригожин няма да изтегли наемниците си от Бахмут. Разузнаването не вижда обективни данни за подготовка за изтегляне.

"Пригожин няма да изтегли "вагнеровци" от Бахмут. Тези изявления бяха направени от него заради факта, че не може да изпълни поредното си обещание - да превземе Бахмут преди 9 май. Затова сега той се опитва да изкара някого виновен за това, защото вече разбира, че не може да спази думата си", обясни Черняк.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк призова в публикация в "Туитър" думите на Пригожин да бъдат игнорирани.

"Всякакви изявления на руски субекти, включително Лавров, Песков, Медведев и, разбира се, Пригожин (ЧВК "Вагнер"), са насочени само към вътрешния невзискателен потребител. Те нямат нищо общо с реалностите на войната и обикновено показват силно лично психическо напрежение... Реална информация за войната и Бахмут има само в докладите на украинските военни."

Миналата вечер пресслужбата на Пригожин разпространи видео, в което шефът на "Вагнер" заплашва командирите на редовната руска армия, че ще напусне Бахмут до 10 май.

"Обявявам от името на бойците на "Вагнер", от името на нейното командване, че на 10 май 2023 г. се налага да предадем позициите в Бахмут на подразделенията на (руското) министерство на отбраната и ще изтеглим остатъците от силите на ЧВК "Вагнер" в логистични лагери, за да "ближем раните си". Ние щяхме да превземем град Бахмут преди 9 май. Когато видяха това, военните бюрократи спряха доставките (на боеприпаси) ... Следователно от 10 май 2023 г. ще се изтеглим от Бахмут", каза Пригожин. 

В друг клип бизнесменът се е снимал сред поле от трупове на "музиканти", убити (по думите му) само в един ден. В него той обижда и обвинява персонално Шойгу и Герасимов за това, че не пращат снаряди на войските му.

"Имаме недостиг на боеприпаси, 70%. Шойгу, Герасимов, къде, по дяволите, са боеприпасите?", крещи той.

Часове по-късно пристигна отговор от руското министерство на отбраната. Името на Пригожин не бе споменато. От съобщението единствено става ясно, че Шойгу е наредил на своя заместник Алексей Кузменков "специално да следи за постоянните и ритмични доставки на войските с всички необходими оръжия и военно оборудване".