Руски изтребител Су-35 е прехванал полски самолет, изпълняващ мисия на Фронтекс над Черно море, съобщи АФП. 

Бойната машина е минала три пъти до разузнавателния самолет, чиято мисия е част от дейността на европейската агенция за гранична и бегова охрана. Според полската гранична служба той е влязъл "без какъвто и да било радиоконтакт в зоната за операции", и е прелетял точно пред носа на самолета на близо 5 метра разстояние.

Това е довело до сериозна турбуленция за полската летателна машина, в резултат на което двамата пилоти са загубили за кратко контрол на самолета - и съответно височина. След това обаче са успели успешно да го приземят в Румъния с всички 5 души от екипажа.

Полският самолет е невъоръжен - неговата задача е да наблюдава за миграционни рискове. Той е летял на около 60 километра източно от въздушното пространство на Румъния, в международно въздушно пространство. Мисията му е от 19 април до 17 май, част от операция на Фронтекс, съвместно провеждана с Полша, Испания и Швеция.

През последните години подобни инциденти между военни самолети на Русия и държави от НАТО растат. Наскоро друг руски изтребител с подобни маневри спомогна за катастрофирането на американски дрон.