Руски изтребител Су-27 е ударил днес витлото на американски дрон за наблюдение "Рийпър" и това е станало причина той да се разбие в Черно море в инцидент, осъден като "безразсъден" от американски военни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Нашият самолет MQ-9 извършваше рутинни операции в международно въздушно пространство, когато е бил прехванат и ударен от руски самолет. Това е довело до катастрофа и пълно унищожение на Ем Кю-9", каза в изявление генералът от военновъздушните сили на САЩ Джеймс Хекър, който е командващ ВВС на САЩ в Европа и Африка.

Американските военни посочват, че заради сблъсъка дронът MQ-9 Reaper е трябвало да бъде свален. Два руски изтребителя Су-27 са се опитали да го прихванат.

Според Си Ен Ен един от тях умишлено е излял гориво пред дрона. След това е повредил перката на безпилотния летателен апарат. Именно това, посочва американската медия, е принудило военните на САЩ да вземат решение и да свалят дрона в международни води в Черно море. 

От Пентагона посочват, че "това непрофесионално, безрасъдно и неособено безопасно действие от страна на Русия" е причина за сблъсъка на руския изтребител и дрона. Американските военни допълват, че ще продължат, заедно със своите съюзници, операциите в района. 

"Всъщност тази опасна и непрофесионална постъпка на руснаците едва не доведе до катастрофа и на двата самолета. Американските и съюзническите самолети ще продължат да оперират в международното въздушно пространство и ние призоваваме руснаците да се държат професионално и безопасно", се казва в изявлението на генерал Хекър, съобщи ДПА.

Американският президент Джо Байдън е бил информиран за инцидента.

Главнокомандващият обединените сили на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи от САЩ е информирал съюзниците от пакта за случилото се, което беше енергично критикувано от Белия дом и Пентагона, посочва Асошиейтед прес.

Руската позиция: Не е имало контакт, не са използвани оръжия, дронът е маневрирал рязко и загубил височина

Руското министерство на отбраната коментира информацията на американските военни за сблъсък между американски дрон и руски Су-27 над Черно море.

Американският дрон е летял към руската граница с изключени транспондери, съобщи министерството. То заяви, че руските изтребители не са осъществили контакт с безпилотния летателен апарат и не са използвали бордови оръжия, предаде БНР.

Според версията на руското военно ведомство американският дрон е бил забелязан тази сутрин в района на полуостров Крим. Безпилотният летателен апарат е нарушил "границите на района, където действа временен режим за използване на въздушното пространство". Руските изтребители не са използвали оръжие и не са се сблъсквали с дрона, а причината за падането му във водата е рязко маневриране и загуба на височина, казват руските военни.

"Средствата за управление на руските ВВС сутринта са регистрирали полет на американски безпилотен апарат MQ-9 по посока на руската държавна граница", заяви Министерство на отбраната на Русия. - Дежурните изтребители от силите за противовъздушна отбрана са били вдигнати във въздуха, за да идентифицират нарушителя над водите на Черно море."

В изявлението на министерството се допълва, че поради внезапна маневра американският дрон е преминал в "неконтролируем полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност".

"Руските изтребители не са използвали бордови оръжия и не са влезли в контакт с американския дрон, като благополучно са се върнали на летището", завършва изявлението, цитирано от ТАСС.