"Продължаваме промяната" - "Демократична България" разполага с данни от вътрешно социологическо изследване, което сочи, че 2/3 от избирателите на коалицията са против общо управление с ГЕРБ-СДС. Това обяви в неделя пред бТВ съпредседателят на ПП Асен Василев. 

По неговите думи, неговата формация се опитва да бъде максимално диалогична и конструктивна, "до степен, до която нашите избиратели са нещастни от този факт." Дори се стигало до там, хората да питат лидерите на ПП-ДБ "Защо им помагате?"

"Защото това е добре за България", отвръщал Василев. 

Според него, в момента топката на бъдещето управление била в ГЕРБ като мандатоносител и именно ГЕРБ трябвало да дадат решение и да формират кабинет. Това, което ПП-ДБ можели да направят е да улеснят този процес, продължи Василев. 

"Но още в първия ден на това НС изпаднахме в патова ситуация, защото ГЕРБ не си бяха написали домашното и не можеше да се избере председател...Да, ние като опозиция можем да стоим встрани и да им гледаме сеира, но това е зле за държавата", каза още бившият финансов министър. 

Що се отнася до представения проектокабинет от ПП-ДБ и липсата на кадри на ГЕРБ в него, Василев обясни:

"Никой не е искал квота в наш проектокабинет. Никой не ни се е обаждал."

Асен Василев смята още, че между сегашния и предишния парламент имало големи разлики. Най-вече в това, че "сега нещата се случват в него, а не извън."

"Парламентът е отражение на случващото се в българското общество. Откакто сме влезли в ЕС, в България се води конкретна политика и тя не е толкова драматична като смяната на комунистическия режим, но се води политика, при която общественият ресурс отива при на брой малко фирми малко на брой хора. Създават се общество и икономика от латиноамерикански тип с изключително големи неравенства между бедни и богати и несъществуваща средна класа. На който не му харесва да живее в такова общество, му се казва - емигрирай. Тов трябва да се промени", заяви накрая Василев.