Александър Везенков и съотборниците му от "Олимпиакос" се класираха за втора поредна година за Финалната четворка на Евролигата по баскетбол. Гръцкият гранд, шампион в редовния сезон, победи турския "Фенербахче" с 84:72 (20:15, 24:18, 21:19, 19:20) като домакин в решителния пети четвъртфинален плейоф и спечели серията с 3:2.

Финалната четворка ще се проведе на 19-21 май в литовския град Каунас, а съперник на "Олимпиакос" на полуфиналите ще бъде "Макаби" (Тел Авив) или "Монако". Техният пети сблъсък е днес.

Място в топ 4 вече има испанският "Барселона", който очаква противника си от двойката "Реал" (Мадрид) и "Партизан" (Белград), на които също предстои двубой №5.

За трикратния шампион в Евролигата "Олимпиакос" това ще бъде 12-о участие във финалната четворка. През миналия сезон тимът от атинското предградие "Пирея" завърши на четвърто място в Белград.

След "тихо" първо полувреме Александър Везенков блесна във второто и помогна за победата на гръцкия тим със 17 точки, 5 борби и 1 открадната топка за 34 минути на терена. Националът имаше ключови изяви, за да може "Олимпиакос" да задържи аванса си в третата и последната четвърт.

Началото на двубоя бе много динамично и оспорвано. Домакините имаха 5 точки преднина след първата част. "Фенербахче" намали изоставането си и поведе с 31:29 в средата на втората четвърт.

"Олимпиакос" бързо реагира със серия от 15:0, вдъхновена от гръкция национал Костас Слукас и довела до аванс от 44:31 при оставащи 29 секунди от първото полувреме. Това бе и най-голямата серия, записвана в пети мач от плейофите в историята на турнира.

На почивката резултатът бе 44:33, а през цялото второ полувреме гръцкият гранд не изпусна водачеството, за което допринесе и напомнилия за голямата си класа Везенков. "Олимпиакос" не позволи на Фенербахче да застраши сериозно преднината му, като след 30 минути игра водеше с 65:52, а в последната част разликата не падна под 11 точки.

Най-полезен за победата на домакините бе Костас Слукас с 22 точки, 3 борби и 6 асистенции. Костас Папаниколау оформи „дабъл-дабъл“ с 14 точки и 11 борби, а Шакил Макисик се включи с 11 точки и 4 борби.

Марко Гудурич се отличи с 26 точки, от които 8 тройки, 3 борби и 2 асистенции за "Фенербахче", докато Джонатан Мотли добави 14 точки и 4 борби.

Двубоят в препълнената зала в Пирея бе наблюдаван на живо и от Майк Браун - старши треньор на "Сакраменто Кингс", който държи правата на Александър Везенков за Националната баскетболна асоциация (НБА). Браун за пореден път гледа Везенков. Твърди се, че схпортист №1 на България за м.г. ще продължи кариерата си в НБА от есента.