Врагът е по-силен от нас. Трябва ни мобилизация.

Това обяви бившият вицепремиер и ексдиректор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин в интервю за радио "Говори Москва". Понастоящем той твърди, че оглавява "Царските вълци" - група от военни специалисти, които осигуряват "военно-техническа" подкрепа на сепаратистките власти в Донецк и Луганск.

"Трябва да имаме предвид, че врагът е по-силен от нас. Тук не можем да действаме всеки сам за себе си. Затова е необходима мобилизация.

Трябваше да се проведе не само една в началото на есента, трябваше да мине поне още една. Имаме проблеми с личния състав, защото момчетата са ранявани, нашите бойци са убивани".

По-думите му редиците трябва да бъдат обновени.

"Това е война, на която бяхме обречени, нямаше как да не започне, аз съм абсолютно убеден в това. Това не е война с Украйна, това е нашият екзистенциален избор. Или ние, или те."

Според Рогозин мобилизация може да бъде избегната само ако се намери голям брой доброволци.

"Трябва да правим всичко по-ефективно и по-бързо. Имаме колосален резерв, който би помогнал да избегнем втора вълна на мобилизация. Става дума за доброволците. (...) Хората, които доброволно отиват на фронта - това са офицери, това са военнослужещи, служили в руската армия.

Това са най-мотивираните хора.

Никой не ги е изкушавал с рубли, те просто не могат да не отидат. Те искат да имат отговор на въпроса, който техните внуци ще им зададат: "Дядо, какво правеше през 2022 и 2023 г.?"

Всеки човек в страната ни ще трябва да си отговори на този въпрос: къде беше ти, когато в страната ни беше тежко."