Поради мащабна предупредителна стачка германските железници спират изцяло услугите на дълги разстояния за два дни. Между 22:00 ч. в неделя вечерта и 24:00 ч. във вторник вечерта всички влакове ICE и IC остават в депата, съобщи федералната компания в четвъртък.

Това е най-дългата предупредителна стачка в историята на железниците. „Търпението на работниците се изчерпа“, заявиха профсъюзите. - „Виждаме, че сме принудени да стачкуваме в продължение на 50 часа.“ От там заявиха още, че през последните 11 седмици не е имало почти никакво движение в преговорите за колективен договор с компанията, поради което предупредителната стачка е последен шанс.

„Тази безумна стачка е безпочвена и напълно преувеличена“, коментира действията на профсъюза Мартин Зайлер, член на борда на директорите на железниците, който отговаря за персонала.

Европейският товарен трафик в понеделник и вторник също ще е масово засегнат, тъй като шест от десетте товарни коридора минават през германската железопътна мрежа, съобщи още железницата.

Профсъюзите настояват за увеличение на месечните възнаграждения с 650 евро за около 180 000 колективни преговарящи в железниците и за още няколко десетки хиляди в частните железници, както и за значително увеличение на минималната работна заплата, която се изплаща на около 2000 работници в железниците в областта на почистването и сигурността.

Железниците от своя страна предложиха да изплатят освободен от данъци и такси инфлационен бонус в размер на 2450 евро за тази година, както и процентно увеличение от осем до десет процента през следващата година. Това е най-високата оферта, която железниците някога са отправяли, заяви Зайлер.