Отхвърляне на възможностите за въздействие на външнопартийни корпоративни и частни фактори. Това е една от мерките за организационно укрепване и развитие на БСП, включена в документ, наречен "Мерки за политическо и организационно укрепване на БСП и засилване на позициите и влиянието на партията в обществото". Той беше приет на днешния пленум на соцпартията.

В документа се признава тежката изборна загуба на европейския и на парламентарния вот. Според ръководството на партията БСП трябва да намери отново своята политическа идентичност.  Като възможни елементи са записани отстояване на националните интереси в ЕС и НАТО, преодоляване на неолибералния модел и изоставеното на България в годините на прехода,потвърждаване на прогресивно подоходно данъчно облагане. 

Лидерът на партията Михаил Миков заяви по-късно, че на пленума не е обсъждано отношението на партията към АБВ. Той обясни, че първо ще има разговори с коалиционните партньори в БСП-Лява България и след това ще се говори с по-външни за БСП партньори. "Ще му дойде времето и на АБВ, но към момента не е актуално", каза Миков.

Заседанието на 48-ия конгерс на партията ще е в първата деседневка на април. Точната дата ще се уточни на пленум през февруари.

Лидерът Михаил Миков и бившият икономически министър Драгомир Стойнев.
Сергей Станишев даде рамо на Миков за АБВ. Бившият външен министър Кристиан Вигенин изглежда погълнат от мобилния си апарат.
Пленумът мина без особени вълнения.