Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване главния прокурор на Международния наказателен съд в Хага (МНС) Карим Хан, предаде "Медиазона", позовавайки се на базата данни за издирване на МВР. Това се случи два месеца след като МНС издаде заповед за арест на Владимир Путин.

На 17 март МНС издаде заповед за арест на Владимир Путин и Мария Лвова-Белова, комисар по правата на детето в Русия. Съдът счита, че те са отговорни за незаконното прехвърляне и депортиране на деца от Украйна и окупираните територии в Русия по време на войната.

Три дни след това Руският следствен комитет образува наказателно дело по членове за привличане на невинно лице към наказателна отговорност, както и за подготовка за нападение срещу представител на чужда държава, ползваща се с международна закрила, за да усложни международните отношения.

Обвиняемите са главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан и съдиите Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес. "Медиазона" все още не е открила съдии в базата данни за издирване.