Областните управители от цялата страна цял ден вчера подаваха оставки. Вълната стана толкова голяма, че в края на деня от правителството съобщиха, че всички областни са изявили желание да се оттеглят.

Днес обаче се оказа, че това не е точно така. Един областен управител - Людмил Веселинов, който управлява Перник - не е подал оставка.

В официална позиция до медиите, той категорично заявява, че не възнамерява да се оттегля от поста си.

"Това, което се прави с абдикирането на държавата от регионите, през групово оттегляне на областните управители, е недостойно. Към днешна дата представлявам държавата в област Перник. Избран съм да служа на хората, не на интересите на отделни политици.

Моите шефове са тези, които отделят една трета от заплатата си за данъци. Няма да оставя област Перник на произвола на съдбата. Вървят процедури относно Минна дирекция, която ми беше кауза.

Видял съм добро от досегашното правителство - дадоха ни средства за закупуване на Минна дирекция. Върнахме я на перничани. Оживихме я! Имали сме и препирни с Гълъб Донев - борих се срещу вдигане цената на водата, настоявах за изпускане на язовир "Студена", когато бе на ръба.

Моята работа бе да представлявам държавата в Перник, защитавайки интересите на перничани. Не приемам идеята да пречим на новото българско правителство. Не смятам това за държавническо. Приемствеността е много важна в развитите държави. Инатливостта е признак на политическа немощ.

Всички областни управители са назначени с процедура и ще си отидат така. Ние сме временни работници, които трябва да помагаме, а не да пречим на държавата, докато сме на работа".

Това се казва в позицията на Веселинов.

В деня, в който бе избрано новото правителство, се оказа, че всички зам.-министри са освободени. Премиерът Николай Денков обяви това за "саботаж".

Тези действия могат да се смятат като продължение на неприязънта, която президентът Румен Радев проявява към настоящия кабинет още от деня, в който връчи мандата на Денков и го посъветва да не го изпълнява.

В тази си политика президентът има съмишленици, в лицето на "Възраждане" и БСП. Мотивите, с които някои от областните управители подадоха вчера оставки, също бяха чисто политически и в съзвучие с това, което говори президентът - че настоящото правителство е неморално, че е излъгало избирателите и др.

Людмил Веселинов бе назначен за областен управител на Перник от служебния кабинет в началото на август м. г. Той е доктор по изкуствознание и изкуства, както и магистър по "Книга и печатна графика" в Националната художествена академия.

Веселинов е преподавател в Софийския университет. Автор е на графичния дизайн на над 200 книги. От 2015 г. до 2017 г. Людмил Веселинов е бил член на Съвета на директорите на Националния дворец на културата ЕАД, Конгресен център-София.

От 2017 г. до 2021 г. Веселинов е бил член и председател на Съвета на директорите на държавното строително-надзорно дружество "Агроводинвест" ЕАД.

Веселинов беше активист на партията на Меглена Кунева – „България на гражданите“.