Премиерът Николай Денков не се впечатлява особено от масовите оставки на областни управители вчера. Това стана ясно днес, когато вместо да приема заявленията за напускане Денков поиска от областните управители да вземат спешни превантивни мерки срещу наводненията.

Днес се проведе среща между министър-председателя и ръководителите на институциите, пряко ангажирани с отстраняването на щетите от вчерашните наводнения, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Министрите на отбраната, на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, началникът на Генералния щаб на Българската армия, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) и председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ докладваха на акад. Денков за актуалната ситуация в засегнатите райони и предприетите мерки.    

Бедствено положение в Берковица

Четири екипа на Пожарната и в момента отводняват в Берковица. Вчера там се изсипа огромно количесто дъжд и бе обявено бедствено положение. Продължават усилията за снижаване на нивото на язовирите „Клисурица“ и „Огоста“. Необходими са спешни действия на местната власт с помощта на държавата за почистване на дерето при язовир „Огоста“, което е превърнато в нерегламентирано сметище.

Близо 100 военнослужещи и техника от състава на 10-и механизиран батальон във Враца се включват днес в дейностите по преодоляване на последиците от наводнението в Берковица. В готовност са и доброволци, които могат да участват в разчистването на наносите. Очаква се да се включат активно пътноподдържащите фирми по места.

МВР ще възложи проверка за причините за поредното наводнение, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Премиерът Николай Денков благодари на всички институции, които реагираха бързо и адекватно на тежката ситуация във вчерашния ден и през изминалата нощ.

Днес екипи на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане ще обходят засегнатите от наводнението места и ще преценят необходимостта от социална подкрепа за пострадалите, информират още от пресслужбата на правителството.