Британският тенис турнир от Големия шлем "Уимбълдън" ще използва изкуствен интелект за коментатор тази година в партньорство с IBM, съобщи Digital Trends.

Това е първата употреба на AI в професионалния спорт - и ще стане с помощта на AI платформата на IBM watsonx. Изкуственият интелект ще дава информация в дадени моменти във всички мачове. 

Добрата новина за хората зад микрофоните е, че те не остават без работа - основните мачове на кортовете, които се излъчват ефирно и (или) онлайн, ще бъдат активно коментирани от хора.

AI ще се ползва за ключови моменти в приложението на турнира и на сайта, и допълнителни надписи, които ще могат да се изключват. Те ще дават информация на база статистики от ATP, които журналистите рядко знаят наизуст.

"Инструментът е разработен така, че да даде на феновене по-проницателно изживяване, когато наваксват с ключови моменти от мачовете на приложението "Уимбълдън" и Wimbledon.com", обясняват от IBM.

В последните седмици те усилено са обучавали изкуствения интелект на "уникалния език на тениса". И обещават естествен глас, разнообразни структури на изреченията и богат речник.

Ще има и коментар с AI за мачовете на тези кортове, които обикновено не се излъчват - по-ранните в турнира и не толкова атрактивни.

Разбира се, професионалните спортни коментатори нямат причина да са спокойни - нищо не гарантира, че до година-две AI няма наистина да ги замести напълно.

Тазгодишният "Уимбълдън", който започна на 3 юли, ще дава и детайлни данни за всеки играч и неговия потенциал да достигне до финала, отново с помощта на AI. Подобна информация вече се предоставя в няколко спорта, като например Висшата лига на Англия - шансовете на двата съперника да спечелят, според развитието на даден двубой.