Първото издание на Световното клубно първенство на ФИФА с 32 отбора ще се проведе в Съединените щати през 2025 г., съобщи централата.

Асоциацията потвърди още през март, че обновеният шампионат в разширен вариант ще е на всеки четири години от юни 2025 г. Съветът на ФИФА единодушно определи САЩ за домакин на турнира.

Така страната ще се подготви по възможно най-добрия начин за Световното на националните тимове, на което е домакин заедно с Канада и Мексико през 2026 г.

А ФИФА е напът за осъществи една от своите идеи, лансирана още в ранните месеци на пандемията от COVID-19. Тя не се харесва на УЕФА и някои от европейските грандове, независимо че се говори за много голям награден фонд. 

Проблемът е, че представителите на Стария континент трябва да се включат веднага след края на изтощителните местни шампионати и турнири на УЕФА. Играчите им ще получат малка почивка преди началото на следващия сезон, който трябва да е по-къс, тъй като година по-късно ще влязат в битки на Мондиала - отново в Северна Америка.

Все още не е обявен официално форматът, както и квотите за отборите на конфедерациите на ФИФА. Не е ясно на какъв принцип ще става подборът.

Сегашният формат на Световното клубно първенство - годишно състезание със седем отбора, ще бъде преустановено догодина. В началото на тази година №1 очаквано стана представителят на Европа - "Реал" (Мадрид).

"Световното клубно първенство по футбол през 2025 година ще бъде върхът на елитния професионален мъжки клубен футбол. С необходимата инфраструктура, заедно с огромен зрителски интерес, САЩ са идеалният домакин за стартиране на този нов турнир", каза президентът на ФИФА Джани Инфантино в официално изявление.