Ограниченията за движение по магистралата М-4 "Дон", която е основен изход от Москва и Тула, днес остават в сила, съобщи в "Телеграм“ държавната компания "Руски автомобилни пътища", предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

"Ограниченията за трафика по магистрала М-4 "Дон“ в Тулска и Московска област остават в сила", се казва в съобщението. 

Тежко въоръжените наемници от "Вагнер" вчера през по-голямата част от времето напредваха към Москва именно по М-4 "Дон". Пригожин реши да деескалира ситуацията, която се оказа голямо предизвикателство пред властта на Владимир Путин, за да избегне "проливането на руска кръв", припомня Ройтерс. 

Същевременно наложените вчера ограничения за движение по магистралите в Ростовска област са отменени, предаде ТАСС.

Губернаторът на руската Белогорска област Вячеслав Гладков заяви, че на жителите на Шебекино скоро може да бъде разрешено да се върнат по домовете. Решението ще бъде взето по-късно днес.

Понеделник  остава почивен ден

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че утрешният ден ще остане неработен за жителите на руската столица, въпреки че въоръженото противопоставяне на главния път към града приключи, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

В ранните часове на бунта на наемниците от частната армия "Вагнер" Собянин беше обявил понеделник за неработен ден за повечето хора в Москва от съображения за сигурност и ги помоли да си останат по домовете.

Решението беше взето в момент, когато силите на "Вагнер" напредваха в конвой към Москва с мисия да свалят руското военно ръководство. Това предизвика опасения за опасност от сражения между наемниците, водени от олигарха Евгений Пригожин и редовните въоръжени сили на Русия. В града бяха изградени контролно-пропускателни пунктове и затворени пътища.

Бунтът беше драматичен, но краткотраен. Пригожин се оттегли, след като сключи сделка с Кремъл, според която той се премества в Беларус в замяна на това, че Москва се отказва от преследването му.

Говорителка на Собянин потвърди рано днес, че взетото от него решение все още е валидно и че понеделник ще остане почивен ден.