На граничните пунктове няма случаи на недопуснати в България чужден;и, които се нуждаят от закрила.

Това гласи официалното съобщение на МВР по повод на сигнали от вчера, че на ГКПП-Капитан Андреево бедстват група сирийки с малко дете, придружавани от българка.

Както Клуб Z съобщи, в медии излязоха информации, че на най-големия ни контролно-пропускателен пункт с Турция има група жени, които били сперни от властите на съседната държава и казцали, че ще ги пуснат, ако дойдат български служители да ги вземат. Те носели стенограми от заседания на Министерския съвет, на които ясно се указва бежанците да търсят помощ у нас през официалните ГКПП, а не да опитват да минат границата незаконно - "на зелено".

"На 27 януари около 17 часа на ГКПП-Капитан Андреево българска гражданка е заявила, че на ГКПП-Капъкуле турските гранични власти не желаят да пропуснат група сирийски граждани, желаещи да потърсят международна закрила в Република България. Началникът на смяната на пункта е обяснил на гражданката, че българските гранични власти нямат никакви правомощия на турска територия.  Ако въпросните лица пристигнат на българския граничен пункт и заявят желание за предоставяне на закрила на територията на страната ни, те незабавно ще бъдат предадени на регистрационен приемателен център на Държавната агенция за бежанци, която е компетентният орган за предоставяне на закрила", продължава съобщенито. 

От МВР изтъкват още, че служителите на Гранича полиция са обучени и спазват принципа за забрана за връщане (non-refoulement), залегнал в Хартата на основните права на Европейския съюз, Договора за функционирането на Европейския съюз, Конвенцията на ООН за статута на бежанците, Кодекса на шенгенските граници и други актове от вторичното законодателство на ЕС. 

"С оглед информираността на чужденците, които се нуждаят от закрила, със съдействието на представителството на Върховния комисариат за бежанците на ООН в България е създадена практика на ГКПП да се поставят информационни табла с брошури, преведени на английски, френски, арабски, пущу и фарси, съдържащи информация за правата на чуждите граждани, търсещи закрила", казват от министерството.

Оттам изброяват, че от 353 чужденци, потърсили закрила на границата за 2014 г., 347 са граждани на Сирия (203 възрастни и 144 деца), двама - на Афганистан и по един на Ирак, Иран, Йордания и Армения. От началото на 2015 г. 43 граждани на Сирия са потърсили закрила на ГКПП.