Страните членки (Съветът) на ЕС одобриха днес 9,77 милиона евро за фермерите в България, засегнати от украинската зърнена криза в резултат на войната.

Парите са част от пакета на обща стойност 100 милиова евро, предназначени за петте най-пострадали държави. Освен България това са Румъния, Унгария, Словакия и Полша.

Помощта бе предложена от Европейската комисия на 3 май.

Предвидени са и други мерки в подкрепа на фермерите, включително по-високи авансови плащания. Те трябва да бъдат извършени до края на годината.

„Сумите никога няма да бъдат достатъчни. Крайно време е да се ориентираме към пазарен успех и да гледаме на тези суми като подкрепа, а не като цел.“

Така коментира решението на Съвета земеделският министър Кирил Вътев пред български журналисти в Люксембург. Той участва в заседание на Съвет „Земеделие и рибарство“.

Същевременно ЕК разрешава по изключение засегнатите страни да предоставят на своите фермери допълнителна помощ,  равняваща се на 200 процента от тази по втория пакет, съобщиха източници от Комисията. Това означава, че българските власти могат да дадат още 19,54 милиона.

Клуб Z попита министър Вътев дали е възможно правителството да отпусне тези пари.

„Не, има друга гласувана сума. Но тя няма как да бъде технологично регламентирана с всичките срокове по наредби. Затова тя остана за догодина“, отговори той, но не можа да назове точния размер.