Готвача е уволнен*. Планирани са масови арести във вечерта на 26 срещу 27 юни.

Това съобщи сайтът "Gulagu.net" на руския активист Владимир Осечкин непосредствено след речта на Владимир Путин, в която той нарече участниците в бунта "предатели, допуснали грешка".

"Опитът на Пригожин да си върне благоволението на Путин се провали. "Готвача" беше официално уволнен, а в нощта на 26 срещу 27 юни са планирани редица арести и следствени действия", се казва в изявление на Gulagu.net.

Дали самият Пригожин ще бъде задържан, не се уточнява. А поне към момента няма информация за масови арести, извършени през миналата нощ и тази сутрин.

Междувременно мониторинговата група "Беларуски гаюн" съобщи в канала си в Телеграм, че частният самолет на Пригожин се е приземил днес на лекище Мачулишчи, близо до Минск.

На 23-24 юни основателят на "Вагнер" поведе бунт срещу Руската федерация, след като обвини военния министър Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб генерал Валерий Герасимов, че са наредили да се атакуват позиции на "музикантите" в тила. Пригожин превзе Ростов на Дон и Воронеж и организира "поход за справедливост" към Москва. 200 км преди столицата Пригожин обяви край на похода и увери, че войските му ще се върнат в Украйна.

На 24 юни говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че Пригожин се е съгласил "да замине за Беларус", а делото за организирането на бунта ще бъде прекратено. На 26 юни руски медии съобщиха, че основателят на "Вагнер" все още е обвиняем.

На 26 юни пресслужбата на Пригожин публикува аудио съобщение, в което той заявява, че няма за цел да сваля правителството в Руската федерация.

В обширен анализ днес вашингтонският Институт за изследване на войната (ИИВ) тълкува снощните изявления на Путин и Пригожин.

Анализаторите отбелязват, че руският президент очевидно се нуждае от бойците на "Вагнер" заради бойния им опит и ефективността им в сраженията. Той обаче иска да се отърве от командването им. Затова Путин отправи думи на признание за приноса на редовите наемници във войната в Украйна.

Не е ясно бъдещето на "Вагнер" - ще продължи ли тя да съществува автономно, както досега, или ще бъде интегрирана по някакъв начин в редовните въоръжени сили? Интеграцията би била трудна заради взаимната враждебност между вагнеровците и кадровите военни, отбелязва ИИВ.

От своя страна Пригожин разбира, че Беларус не е сигурно убежище за него и хората му и че Путин не му е простил. Затова лайтмотивът на снощното му послание беше, че той не искал да сменя властта в Москва, а само военното ръководство.

----

* Няма данни Евгений Пригожин да заема държавна длъжност. "Уволнението" е метафорично - т.нар. частна военна компания "Вагнер" вече няма да се ползва с държавна протекция, като предполагаемо същото се отнася и за основателя ѝ.