Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че заплахата от нов глобален конфликт никога не е била толкова близо, като ситуацията в региона се опитва да бъде разклатена с всички средства, предаде ТАСС.

"Заплахата от нов глобален конфликт никога не е била толкова близо, колкото е днес. За пореден път се опитват да взривят страната ни, целия ни регион, да дезориентират хората. Опитват се по всякакъв начин да нажежат обстановката и да ни наложат своите правила, да установят своя ред. Ред, в който няма да ги има нито нашите държави, нито нашите народи", каза беларуският президент на церемония по назначаване на нови генерали в силите за сигурност. 

Лукашенко също така посочи, че във връзка с последните събития в Русия никой не трябва да бъде смятан за герой, включително той самият и руският президент Владимир Путин.

"Казах, в никакъв случай не правете герой нито от мен, нито от [руския президент Владимир] Путин, нито от [основателя на частната военна компания "Вагнер" Евгений] Пригожин, защото ние изпуснахме контрола върху ситуацията, а след това мислехме, че тя ще се разреши, но тя не се разреши. И се сблъскаха двама души, които са се сражавали на фронта. В такива случаи няма герои", коментира Лукашенко.

БТА