Референдумът, иницииран от "Възраждане", който е против въвеждането на еврото като валута в България, става се по-актуален. В края на другата седмица изтича срокът от три месеца, в който парламентът трябва да се произнесе.

Този срок започна да тече на 7 април, когато "Възраждане" внесе своята подписка. Впоследствие проверка на ГРАО доказа, че законовото условие за поне 400 хил. валидни подписа е изпълнено.

С наближаването на крайния срок от "Възраждане" стават все по-активни по темата. Неслучайно една от 7-те точки, които "Продължаваме промяната - Демократична България" поставиха пред ГЕРБ, е изработване на обща политическа позиция относно законосъобразността на инициативата за референдум на "Възраждане".

Преди дни имаше насрочено заседание на бюджетната комисия по въпроса. То обаче се провали поради липса на кворум.

Кое е по-важно - стотици хиляди подписи или Конституцията?

При поне 400 хил. подписа парламентът формално според закона за референдумите няма друг избор, освен да се произнесе за насрочване на референдум. Според юристи обаче ако парламентът се произнесе в полза на този референдум, той реално ще наруши Конституцията.

В основния закон има специална разпоредба - чл. 4, ал. 3, която е въведена във връзка с присъединяването ни към ЕС. Точният текст на разпоредбата е:

"Република България участва в изграждането и развитието на Европейския съюз".

Тази разпоредба признава обвързването ни с ЕС като основен елемент на цялостното функциониране на българската държава. Този референдум не съответства на тази разпоредба. По нея има и тълкувателно решение на Конституционния съд.

Има тълкувания, според които инициативата на "Възраждане" нарушава и закона за референдумите. В него е записано, че допитвания по въпросите, които са предмет на уредба в международен договор, не може да има.

Факт е, че "Възраждане" формулираха въпроса така, че да не се подлага на съмнение изобщо въвеждането на еврото, а това въвеждане да бъде отложено за дълъг период от време. Според юристи обаче независимо как се формулира въпросът той противоречи на задълженията, които произтичат от присъединяването ни към ЕС. А по повод тези задължения ние вече сме сключили международен договор.

Еврото не е капан

Нито едно от твърденията на "Възраждане" против еврото не е фактически вярно. Влизането в еврозоната не е капан, а задължение на България според договора за присъединяване към Европейския съюз. Това важи за всички страни членки, единствено Дания няма такова задължение. Еврото и еврозоната няма да унищожат спестяванията на българските граждани, нито пък ще обезценят техните доходи.

Всички провеждани изследвания до момента - тези на Евростат, на БАН и на Стопанския факултет към СУ показват, че при нито една новоприсъединила се членка към еврозоната не се наблюдава рязко увеличение на инфлацията, в повечето случаи тя се движи в диапазона от 0,3 до 1% над нормалната инфлация за периода и цикъла. Напротив - в редица страни членки в дългосрочен план се наблюдава дефлация.

И накрая - с влизането в еврозоната България няма да се откаже от своята независима финансова политика, а точно обратното. Вече ще има право на глас на масата на вземането на паричните решение на ЕЦБ във Франкфурт. В момента, в условията на валутен борд, политиката на ЕЦБ има почти пряка трансмисия към България без София да има каквото и да било право на глас. В момента БНБ няма право на собствена парична политика.

Освен това е достатъчно да се погледне който и да е сайт, свързан с покупко-продажба или наем на имоти за да се види, че цените там са обявени само и единствено в евро и това е така от години. Видно е, че българите предпочитат за най-важната покупка, която евентуално ще направят, да се разплащат точно в евро, а не чрез „независимия български лев”. Огромното мнозинство от тях отдавна е гласувало в полза на еврото, при това не с бюлетина, а с нещо много по-важно – с джоба си.

Референдумът, иницииран от "Възраждане" ще бъде един огромен тест за парламентарните формации, които определят себе си като евроатлантически - ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. Те имат общо 168 депутати и могат да отхвърлят провеждането на този референдум. Въпросът е дали всички те ще имат политическата воля да го направят.

Ясно е, че този референдум не се прави от грижа за българската независимост или българските граждани. Единствената му цел е да се предотврати по-тясното обвързване на България с ЕС, което би било в услуга на Кремъл.

Много е възможно решението на парламента - независимо какво е то, да стигне и до Конституционния съд.